Milla Dietrichsson ger humanismen ett ansikte

  • milla

Om ordet humanism ska förklaras på ett enkelt sätt, görs det ofta med betydelsen medmänsklig. En som verkligen ger ordet ett ansikte är Nybropolitikern, konsulten, terapeuten, och enhetschefen Milla Dietrichsson, som i princip hela sitt liv kämpat för rättvisan.

Nybro. Hon växte upp i Nybro och har blivit kommunen trogen i hela sitt liv.
Och oberoende var hon än befinner sig i världen så är det här hon bor och här hon har sitt hjärta.
– För mig är det jätteviktigt att respektera seder dit jag kommer och människor jag träffar. Själv tycker jag det är underbart att bo i lilla Nybro och jag har alltid haft ett stort samhällsengagemang, säger hon och jag förstår att bakom varje ord finns en sann mening.

Redan tidigt valde Milla att utbilda sig inom vården och där träffade hon också den man som hon kom att gifta sig med och bilda familj med.
De utbildade sig ihop och har på var sitt håll fortsatt att på olika vis arbeta med beteendevetenskap, samtalsterapi och konsulting. Milla har också varit chef för såväl privat och offentlig som kommunal verksamhet och förstår alla tre sätten.
Idag är Milla chef för bland annat hemtjänsten och alla mötesplatserna i hela kommunen och poolen, men börjar snart ett nytt uppdrag som en av de nya cheferna för det nya äldreboendet Vattugatan i gamla Kungshallshemmet.

– Jag har alltid jobbat med människor och har insikten om att allt handlar om politik, vilket jag också gärna diskuterar. Den sociala välfärden är oerhört viktig och den som byggt upp det här landet. Vi måste bry oss om varandra, för vi har människor runt omkring oss som mår dåligt. Tänka efter vad vi kan göra åt det. För mig är demokratin och välfärden det viktigaste i ett samhälle.
Milla har gjort en intressant resa genom livet och står väl förankrad i den svenska arbetarrörelsen. Den politiska resan började runt 1988 med att sitta i dåvarande räddningsnämnden och därefter åtta år i socialnämnden vilket var oerhört lärorikt.
Hon är ordförande i Nybro Socialdemokratiska förening, styrelseledamot i Nybro Arbetarkommun, ledamot i Kommunfullmäktige och ledamot i omsorgsnämnden.
Hon brinner för arbetsmarknads och utbildningsfrågor, men brinner samtidigt för integrationsfrågor och kulturen och suttit med i de olika nämnderna i åtta år.

– Min personliga politiska paroll är ”Tillsammans är vi starka, ett jämställt och tryggt samhälle”. Och viktiga frågor är just arbetsmarknad, integration, kultur och ett jämlikt samhälle. Vill du ha lite kaffe? frågar hon och sticker iväg och kommer efter ett par minuter tillbaka med både kaffe och kaka.
Milla ler mycket och ibland blir hon rörd och lite tårögd när hon pratar om utanförskap, ensamhet och samhällets orättvisor. Hon kommer in på hur givande det var att få hjälpa till med integreringen av alla de nysvenskar som kom med flyktingvågen 2015 och hon pratar om den titelsjuka som så ofta sätter spärrar.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 12 december 2019