Milanka håller koll 
på hela kommunen

  • milanka kopia

Likt en spindel i nätet är Milanka Maksimovic den som håller reda på allt som händer i kommunhuset Balder. Med sitt tålamod och perfektionism hamnar alla ärenden dit de ska och alla som behöver hjälp vet till vem de ska gå.

Milanka var bara tre år när hon med sina föräldrar flyttade från Serbien i forna Jugoslavien, till Sverige. Året var 1969 och pappan hade fått jobb som glasblåsare på glasbruket i Kosta.

– Egentligen minns jag bara att allt var positivt, men jag kommer ihåg att farfar grät på tågstationen när vi åkte. Pappa gav sig iväg först, så kom mamma och jag efter. Båda föräldrarna började jobba dagen efter de kommit hit, utan att kunna ett ord svenska, minns Milanka som kom att bli mycket förtjust i sin nya hemort.

På den tiden var arbetskraften viktig och många invandrade till Sverige.
Familjen blev väl bemötta vilket säkert i hög grad
bidrog till trivseln.

– Det funkade bra och vi åt allt. Till och med blodpudding, som vi inte visste vad det var, säger Milanka och skrattar.

Desto svårare var det när familjen åtta år senare skulle flytta från Kosta till Nybro.

– Det var bra i Nybro, men visst sörjde jag Kosta till att börja med. Men när jag började på Fagerslättskolan fick jag snabbt nya kompisar.

Och bra måste hon ha trivts även i Nybro, för här bor hon fortfarande kvar.

Efter gymnasiet 1983 fick Milanka jobb på kommunen och skolkontoret som det då hette. Två år
senare började hon på den administrativa avdelningen och de senaste åren är det hon som håller reda på det mesta, som att förbereda kungörelse till kommunfullmäktigemötena, annonsera och skriva på hemsidan. Hon är helt
enkelt den som ser till att fullmäktigemötena fungerar som de ska.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 1 juni 2017