Mikael Lovestedt: ”Jag har världens bästa jobb”

  • Mikael Lovestedt kopia

Som så många andra barn fick Mikael ”Mike” Lovestedt en trollerilåda i present av sina föräldrar när han var liten. Han var åtta år då och allt sedan dess har trolleriet varit en del av hans liv. Nu är han etablerad magiker, illusionist och clown.

Mikael Lovestedt tar en fika i Strandhyddan, det nya lilla stället på Saxnäs camping på Öland. Om ett par timmar ska han hålla show på campingens scen.

– Jag har varit här på Saxnäs i tolv år. Från början körde jag en show per år men numera blir det sex stycken shower varje sommar, säger han och tillägger att han dessutom medverkar vid campingens poolparty och Saxnäsdagen.

Magikern och clownen Mike fyller 50 år i vinter. Ungefär 35 av dem har han trollat. Han var alltså ganska ung när det började, 1983. Den där trollerilådan han fick som åttaåring följde med, tricken utvecklades och showandet gav mersmak.

– Det finns nog inte ett släktkalas som jag inte trollade på när jag var liten, säger han.

Som klassens clown, killen som spelade apa, som han själv uttrycker det, hittade han gärna på roligheter till klassens roliga timme. Och när han började på högstadiet på Novaskolan, numera Kalmarsundsskolan, fortsatte artisteriet med skolans ensemble Novashowarna.

– Från början var jag trollkarl och magiker men sedan år 2000 är jag också clownen Mike samt sjukhusclown, det är jag tillsammans med Martin Ibohm, säger Mikael.

Under namnet Clownlabbet besöker de sjukhusen i Kalmar, Västervik och Växjö en till två gånger i veckan och arvoderas helt av sponsorer, stiftelser och fonder. Det är ett viktigt jobb som ger både dem och de sjuka barnen mycket.

– Har vi bara fått ett leende av ett sjukt barn, ja då är det vår löneförhöjning, säger Mikael.

Utöver sjukhusclownen gör han det han kallar ”de vanliga jobben”, vilket är shower av olika slag och till åldersgrupper från noll till hundra år. Det kan till exempel vara företagsevent, konferensunderhållning, barnkalas och familjeshower – allt ifrån en ”after dinner-underhållning” till ett helhetskoncept, i skepnaden av antingen magiker eller clown. Han har också uppdrag som konferencier. Det blir 135-140 showuppdrag per år med allt inräknat.

– Jag har jobbat på heltid med det här sedan 1995. Innan dess jobbade jag också på Ica, jag skulle bli handlare hade jag tänkt. När jag var liten ville jag bli lokförare eller konduktör.

Men det blev trollkarl och clown och han säger att han har världens bästa och roligaste jobb.

– Det är lika roligt varje gång. Fast, det är inget jobb, det är en livsstil, säger han.

Carin Svensson

Läs hela artikeln i KLT/NT 17 augusti 2017