Micke Johansson lever sin dröm av glas

  • DSCN7592

En lycklig man i sina bästa år som njuter av livet och sitt arbete och aldrig skulle kunna tänka sig något bättre. Det är Glasblåsarmästaren och glasdesignern Micke Johansson.

Örsjö. I den varma hyttan hemma i Örsjö, sitter Micke Johansson och formar den varma glasmassan med hjälp av gamalt vått tidningspapper. Ungefär 85-90 procent av det Micke gör, är egendesignade grejer och han blåser allt själv. Men som alla mästare har han en hjälpande hand vid sin sida. Det är glasblåsaren Karoon Khosravi som varit hos Micke i ungefär ett år.
– Jag började på glasskolan i Orrefors 1988 och dit körde jag på moped från Flerohopp där jag bodde. När vintern kom och det blev kallt fick jag åka med några karlar från bruket, vilket gjorde att jag alltid kom fram en och en halv timme tidigare än mina skolkamrater. Likadant var det på eftermiddagen. Då fick jag vänta en och en halv timme för att åka med hem, vilket gjorde att jag passade på att jobba i hyttan och hann lära mig så mycket mer än de andra. Så pass att jag som 16-åring blev erbjuden fast jobb och hoppade av glasskolan, berättar Micke och ler vid minnet.

På den tiden var det inte tal om att blåsa glaskonst utan det viktiga var att tjäna pengar och spela fotboll på fritiden. För faktum är att Micke under 13 säsonger var en jätteduktig fotbollsspelare med tio år i div II och tre år i div III. Först som anfallsspelare, senare som mittback.
–Men så var jag och provtränade med Kalmar FF och där tog det stopp, säger han med ett försiktigt skratt.
Mikael Johansson blev mästare redan som 24 åring. Från 1988 fram till 2000 jobbade han på i hyttan, då han fick ett fint Ulrica Hydman Vallienstipendium och åkte till USA för att gå på Pilchuck Glass School i Stanwood USA, vilket var en riktig ögonöppnare för den unga begåvningen.
– Där fick vi blåsa och designa våra egna grejer och tänkte att det borde jag kunna göra hemma också.
Väl hemma, började Micke ”söla” ännu mer än han gjort tidigare. Det vill säga att under rasterna passa på att göra egna grejer, som han visade för produktavdelningen, som tyckte de var riktigt bra, men eftersom han inte var utbildad designer kunde han inte få sitt namn på produkterna.
– De sa precis det man inte få säga, så jag behöll mina idéer för mig själv.

Fram till 2004 jobbade Micke som glasblåsare i konstglasverkstaden på Orrefors Glasbruk, därefter blev det hyttan i Pukeberg, som sökte en ny mästare att jobba ihop med Gunne Brandstedt. I fyra år jobbade de ihop innan bägge blev uppsagda när Zero köpte Pukeberg, men inte ville driva glashytta?
– Jag började pratade om att starta en egen hytta och träffade Wilke Adolfsson och hjälpte honom i hans hytta. Vi blev väldigt bra kompisar på direkten, så när han började fasa ut sin verksamhet, tog jag över konstglaset mer och mer. Han hade en holländsk konstnär hos sig som tjatade om att ta över Wilkes hytta i Orrefors, men då sa jag att, är det inte bättre att jag köper din utrustning? Det smilet han då la upp glömmer jag aldrig!

Ann-Heléne Thörning

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 24 december 2020