Melodifestivalen nästa för Patrich och Sannex

  • patrichDSCN7670 (kopia)

Dansbandet Sannex bildas som ett skolprojekt i slutet av 70-talet i Uppsala. Vid mitten av 80-talet var Sannex en sexmannaorkester, med siktet inställt på en proffskarriär. Mycket har hänt sedan dess, men nu ska de vara med i Melodifestivalen 2021, vilket bandets pianist och tillika Nybrosonen Patrich Rundström tycker ska bli jätteroligt.

I år har många dansband och andra kulturarbetare gått på knäna och redan i oktober hade dansbandet Sannex förlorat omkring 120 jobb på grund av coronapandemin. Men så kom plötsligt glädjebeskedet att Sannex, med Nybropianisten Patrich Rundström i konkurrens med bland annat Danny Saucedo, Charlotte Perrelli, Jessica Andersson, Arvingarna och Elisa, ska tävla med låten ”All inclusive” i Melodifestivalen som går av stapeln med början i februari.
Jag träffar en välkammad och proper Patrich Rudström hemma i hans villa i centrala Nybro. Idag är hans fru och två barn också hemma, men jag får stjäla honom för ett par timmar, för att höra hans historia som musiker och medlem i ett av Sveriges populäraste dansband.
– Idag finns inga originalmedlemmar kvar. Sedan 2013 driver vår frontfigur Andreas Olsson bandet som numera utgår från Skåne. Han har sjungit och spelat gitarr i Sannex sedan 2007 och själv kom jag med i samma veva som han tog över 2013. På den tiden spelade jag i ett annat band, som mest sjöng för pensionärer, men började frilansa som pianist på olika större fester. Plötsligt hörde en massa olika band av sig och ville jag skulle vikariera och det slutade med att jag blev dansbandsprofilen Carina Jaarneks pianist.
Redan 2012 kom Patrich första gången i kontakt med dåvarande ägaren till Sannex, som ville han skulle efterträda deras pianist som funderade på att sluta. Men tiden gick och Patrich glömdes bort i ett par år, tills nya ägaren Andreas Olsson ringde och frågade om Patrich ville haka på.
– Och på den vägen är det. Det är både tur och slumpen som gjort att jag sedan 2013 fram till den 20 mars förra året, då hela nöjes-Sverige lades ner, har haft det här som mitt heltidsjobb, säger Patrich, som trots att han har varit med i A-kassan ända sedan han slutade gymnasiet, hittills inte har behövt använda sig av den. – Innan körde jag lastbil i 18 år och nu har jag hoppat in och vikarierat på ett åkeri här i Nybro. Jag är ju oftast hemma i veckorna, säger Patrich och slänger ett öga i mobilen, som titt som tätt gör sig påmind.
I normala fall jobbar grabbarna i Sannex borta 190 dagar om året. Då kan det vara svårt att ha familj och svårt att få tiden att räcka till, men Patrich har en förstående hustru, som själv är fotbollsspelare och som vet att man måste kunna prioritera egna grejer för att allt ska funka med hem och barn.
– Trots allt tycker jag personligen inte att 2020 har varit helt illa. Dock är det tråkigt att nöjes-Sverige hamnade i ett slags mellanfack. Men bortsett från att jag inte fått spela så mycket som jag velat, har jag hunnit med mycket annat, som inte annars hunnits med. Vi köpte hus 2006 och planerade en massa som vi skulle genomföra, men som varit svårt på grund av jobbet. Allt sådant har vi hunnit med i år. En total rockad har gjorts från exteriört i trädgården till husets interiör.
Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 7 januari 2021