Med choklad sätter de Vissefjärda på kartan

  • visse

Varje morgon klockan sju startas verksamheten på Vissefjärda Café & Konditori. Bröd ska bakas, liksom beställda tårtor och kaffebröd som biskvier, franska våfflor och semlor. Och så tillverkas för hand chokladpraliner och choklad. Något som numera nästan blivit ett signum för Vissefjärda.

Vissefjärda. När man stiger in genom dörrarna till cafét slås man genast av den goda doften. Knappt har portarna öppnats för dagen då en lång rad fikasugna tittar in för att ta sig en förmiddagsfika. Det är faktiskt så att även de som knappt vet var Vissefjärda ligger, ändå vet om att här finns ett konditori där det tillverkas handgjorda chokladpraliner av hög klass. Och det lockar!
Det är Christa Buitink och hennes dotter Wilma som lärt sig hantverket att göra choklad. De kom till Vissefjärda från Holland för tio år sedan och sedan tre år tillbaka driver de café i den gamla disponentvillan. Kombinationen mor dotter är bra. Wilma har gått på livsmedelsprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar och Christa har gått många chokladkurser. Om detta vittnar det otal diplom som pryder caféets ena vägg. Christa delar gärna med sig av sina kunskaper och håller ibland chokladprovning, då hon berättar om dess historia och hur det går till när chokladbönan förvandlas till chokladkaka. Kvällar som brukar avslutas med smakprovning.
– Choklad och bakverk är i hög grad en färskvara, därför gör vi aldrig mer än det som går åt på några dagar, säger Wilma, som precis håller på att temperera choklad som snart ska förvandlas till praliner.

För att kunna forma chokladen till figurer så att det går att doppa konfekt i den, måste kakaosmöret tempereras. Om chokladen inte tempereras innan den bearbetas blir den grå och matt och så krymper den inte i formen eller stelnar inte med rätt glans. För att uppnå rätt glans bör ljus choklad först hålla en temperatur av 42 grader, som sedan blandas tills den kommer under 27 grader när den är färdig.
– Vi använder oss utav belcolade vilket är en fin belgisk choklad och formar i polykarbonat för att få olika spännande former. När vi hälsade på i hemlandet Holland för ett tag sedan åkte vi ocksåtill Belgien för att köpa nya formar, säger Wilma.
Hon visar några nyförvärv, bland annat en form av en högklackad sko, ett läppstift och en fotboll. Sedan fortsätter hon temperera choklad och när hon är klar häller hon ett lager i de olika formarna, knackar bort överflödet och eventuella luftbubblor och ställer dem att stelna.
– Vi har alltid fullt upp och har vi inte det så hittar vi på något. Snart är det dags att börja förbereda påsken. Det går inte att fokusera på bara en grej, det gäller att vi håller en fin blandning, förklarar Wilma medan hon formen med någon fyllning av salt kola, vaniljfondant, lakrits, romrussin eller varför inte en hallonpuré eller hasselnötsnougat.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 1 mars 2018