200 år av tradition i hammarslagen

  • Stefan Modigh

I utkanten av Smedby hörs regelbundet rytmiska hammarslag – och ibland sporadiska toner från en ståbas. Stefan Modigh är smed i femte generationen och för honom är smidet vägen till själslig lycka.
Den första kända smeden i släkten var Johan Modigh som föddes 1817. Därefter har minst en son i varje generation gått i faderns fotspår, det var emellertid långt ifrån klart att Stefan Modigh skulle fortsätta traditionen.
– Nej, inte alls. Jag visste tidigt att jag skulle bli programmerare, säger Stefan Modigh och skrattar när han och sonen Maximilian möter tidningen i smedjan.
– När jag gick ut 9:an 1980 var datorer helt nytt och jag var helt inställd på det, det fanns inte heller någon press hemifrån om att jag skulle bli smed. Så jag utbildare mig till dataingenjör.
Stefan Modigh trivdes bra framför datorskärmen, men till slut började en känsla byggas upp inom honom.
– Jag blev trött på datorn och kände att jag ville ägna mig åt hantverk och smide och föra traditionen vidare. År 2000 bestämde jag mig för att nu jäklar ska det bli av, fast sedan tog det ett tag innan jag gick från ord till handling.
Utan utbildning men med stort engagemang byggde Stefan Modigh 2003 om ett garage till smedja och 2007 startade han företaget Smidigemodigh. Han är självlärd men har mycket att tacka pappa Wide, 81 år, som fortfarande är aktiv smed i Åseda men brukar hjälpa Stefan i hans smedja. Och visst hade han vana vid att vistas i en smedja.
– Det fanns inget dagis när jag var liten utan istället var jag hemma hos mormor och morfar. De var smeder i flera led även i morfars släkt och från fem-sex år fick jag ”hjälpa till” morfars smedja. Jag värmde järn i ässjan och tyckte det var kul att se vattnet pysa när man kylde järnet. Ingen vidare bra miljö för en 5-åring men morfar var för snäll och lät mig hållas.
I dag har han hunnit bygga upp ett stabilt företag och visst har det uråldriga yrket en plats i dagens samhälle. Faktiskt så till den milda grad att han knappt hinner med egna projekt mellan alla uppdrag. Någon butik har han inte utan allt är beställningsjobb, främst rör det sig om räcken, staket och grindar.
– Det är ett kul jobb, det gör mig lycklig i själen. Det är även kul att utmana sig själv. Jag kan få en idé och sedan försöka skapa det. Det blir kanske inte bra och då försöker man igen.
Det här med hans många olika idéer är något som återkommer under intervjun och nog är Stefan Modigh lika mycket uppfinnare som smed. I smedjan har han bland annat en luftdriven hammare som han byggt själv och till städet har han en ”assistent” som han själv byggde när en sådan behövdes.

Tomas Löwemo

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 21 augusti 2014