Maxe är ute på en never ending kunskapsresa

  • IMG_3247

Från hobbybyggandet hemma i pojkrummet till nätverksbyggandet ute i världen. Musikprofilen och entreprenören Maxe Axelsson i Torsås är lite av en self-made man.

Torsås. Det började med att han byggde högtalare hemma i pojkrummet i Fågelmara. När hårdrocksbandet Europe kom till Karlskrona 1986 sökte han upp roddarteamet innan konserten och erbjöd sina tjänster.
– Snart var jag uppe på scenen och riggade John Norums förstärkare.
Maxe fick sen följa med Europe på deras Sverigeturné.
– Men jag gick fortfarande på gymnasiet så jag kunde inte vara med hela tiden, tillägger Maxe och ler.
Att det finns ett driv hos Maxe märks tydligt. Det är inte av en slump som han idag driver tre olika bolag och är ständigt involverad i nya projekt.
Redan under turnén med Europe lärde han sig vikten av att nätverka och att omge sig med rätt personer.
– Jag är en god personkännare och duktig på att hitta medarbetare som får mig själv att framstå i bättre dager. Det tror jag är min styrka.

Första bolaget som han bildade var Pama Records, en musikstudio i Kristianopel som han redan som 18-åring kunde starta upp tack var ett banklån som hans pappa gick i borgen för.
– Både morsan och farsan var supernervösa. De var vanliga arbetare. Att låna pengar för att kunna köpa inspelningsutrustning liksom, vad är det? Men jag stod på mig och det slutade med att farsan skrev under.
Någon utbildning har han inte, utan studion blev hans universitet.
– Jag bodde i tio års tid i studion, varje dag gjorde jag grejer. Och i slutändan är det ju inte din utbildning utan timmarna du lägger ner och slutresultatet som räknas.
Och det blev bra resultat ganska tidigt för Pama Records.
– Vi producerade en hårdrocksplatta som fick väldigt bra respons i Japan och då fick vi plötsligt göra massa grejer till japanska skivbolag. Sen blev det mer och mer svenska band och artister där vi samarbetade med stora skivbolag som Sonet, Warner och Universal.

Bland de artister som har varit och spelat in i Maxes studio finns allt från legendarer som Peps Persson och Svante Thuresson till folkkära popsångare som Brolle Jr och Lisa Miskovsky.
En och annan one-hit wonder har också kommit till i studion. ”Who’s Da’ Man”, eller Zlatan-låten som alla känner till den som, med en ung Frans, föddes i Kristianopel.
Pama Records har också genom årens lopp haft sitt egna stall av artister vilket lett till en del resor utomlands när artister ska lanseras internationellt. Resor som skapat oförglömliga minnen.
Som när Maxe under en session i studion fick höra första tapen på Bob Dylans kommande platta, eller när basisten Nathan East lirade på en branschfest som Maxe var inbjuden till och Stevie Wonder plötsligt klev upp på scenen.
– I den sfär man befinner sig i när man är i USA så finns det många liknande upplevelser. Där och då är man väldigt fokuserad på att göra ett bra jobb, men efteråt är jag väldigt ödmjuk inför vad jag har fått vara med om.
Kanske hade det blivit en flytt till USA, men där kom livet emellan.
– Jag var på väg till USA för 20 år sedan, för då var det mycket jobb som drog mig dit. Men i samma veva blev jag farsa. Så det är nog min älskade son som har gjort att jag har blivit kvar här och valt att satsa i den här regionen.
ja, för det som nog har gjort Maxe till den lokalprofil han är idag, är hans bidrag till det lokala musiklivet, med musikskolan Stage4you som bland annat fostrat lokala talanger som Ida Gratte och Myra Granberg.

Andreas Bendroth

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 18 februari 2021