Martina Aronsson har många bollar i luften

  • martinawebb

Sedan ett halvår tillbaka har uppdragen nästan staplats över socialdemokraten och tvåbarnsmamman Martina Aronsson. Nu har hon befälet över både Nybro Arbetarekommun och omsorgsnämnden, vilket är bra, för ledarskap är något som passar henne som handen i handsken.
Egentligen är det kanske inte så konstigt att Martina engagerat sig politiskt. Född och uppvuxen i Fröseke med en pappa som var fritidspolitiker, fick hon intresset med sig redan från barnsben. Men eftersom pappan ofta var borta, hade hon ändå sina funderingar.
– Då sa jag att jag själv aldrig skulle komma att utsätta mina egna barn för en förälder som är så politiskt engagerad. Men äpplet faller ju som bekant inte långt från päronträdet, säger Martina och ler.
I åtta år har hon varit aktiv som politiker och vilket parti hon skulle tillhöra har hon aldrig ens funderat över. Socialdemokrat har hon alltid varit. Förutom ordförandeskapen är hon också ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, Lärande och kultur och ersättare i Nybro Brunn och Kommunstyrelsens arbetsutskott. Sitt ordinarie arbete som förvaltningsledare inom IT-sektorn på Landstinget, har hon trappat ner till 60 procent. Resterande 40 procent, plus en massa fritid går åt till politiken.
Som gymnasist läste Martina Barn- och ungdomsprogrammet i Växjö, där hon också bodde på korridor under två år.
– Jag kom ut till en skyhög arbetslöshet och det enda jag visste var att jag inte skulle jobba med det jag utbildat mig till. Efter lite praktik i restaurangbranschen tog jag taxikort och jobbade som taxichaufför hos min farbror som hade taxirörelse. Sedan sökte jag till sjuksköterskeskolan i Kalmar.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 12 juni 2014