Maria – en riktig naturnjutare

  • mariar

Maria Rudström är född och uppvuxen i Orrefors, men trodde när hon som 15-åring flyttade från orten att det var för gott. Men ack så fel hon hade. Hon kom tillbaka och så pass att hon till och med blivit vald till Årets Orreforsare.

Orrefors/Borstetorp . Mitt ute i skogen i den lilla byn Borstetorp bor Maria Rudström i ett stort hus tillsammans med sin sambo, två katter och ett
bisamhälle. Huset har tidigare varit skola och är på 250 kvadratmeter, vilket gör att det finns gott om svängrum.
– Jag köpte huset 2012 tillsammans med min bror, men sedan tog jag över det själv och har bott här i ungefär två år, säger Maria som sedan en tid tillbaka också har sin sambo här.
Han kommer från Syrien och har tidigare jobbat som revisor, men numera i sitt nya hemland arbetar han inom vården.

Maria växte upp mitt i Orrefors, medan orten fortfarande präglades av liv och rörelse. Föräldrarna hade ett galleri vilket betydde att hon ständigt omgavs av mycket folk och konst.
– Det var en fantastisk stämning här då. I en kreativ miljö med många konstnärer, glasblåsare och glaselever. Men när jag var 15 år ville jag härifrån och började på Korrespondensgymnasiet i Torsås där jag läste naturkunskap.
– Jag sa att jag aldrig skulle komma tillbaka till Orrefors och efter studierna i Torsås där jag bodde på internat stack jag först till Frankrike på en språkresa och sedan började jag läsa biologi i Göteborg.
Efter ett tag pausade jag studierna och åkte till Irland där jag jobbade på ett akvarium. Det var ett riktigt äventyr.
– Jag jobbade i presentbutiken där det var jättekallt så kröp så nära kaminen jag kunde. Så nära att det började brinna i min kofta, berättar Maria.

Men snart var det dags att åka hemåt igen och det blev studier i Kalmar där Maria läste marin ekologi och biologi.
– Jag tänkte börja doktorera, men just då funkade det inte riktigt på grund av andra omständigheter. Och eftersom jag då behövde ett jobb och jag tidigare sommarjobbat i Bohmans bokhandel och de behövde anställa så började jag där och flyttade tillbaka till Orrefors.
Hos Bohmans har Maria blivit kvar. Hon har också börjat återerövra sitt intresse för naturen. Bland annat genom att utbilda sig till naturguide, vilket var en riktig aha-upplevelse.
– Vi människor är nog lite hemmablinda som har tillgång till så mycket natur, men inte riktigt ser den. Det kommer folk från hela världen som verkligen tycker vår natur är en fantastisk upplevelse. Vi som gick kursen har bildat en förening och genom Leader-pengar blir det i höst en fortbildning, säger Maria.

Hon kallar sig själv för en riktig naturnjutare. Under kursens gång startade företaget Utfärden, som bland annat bygger på ett samarbete med det nya glasbruket Orrefors Park och med det så kallade ”Järngänget” som byggt upp hammarsmedjan i Orrefors där hon haft hand om guidningarna. Men hon gör också specialguidningar åt privatpersoner och åt företag, efter deras egna önskemål.
– För att kunna göra det har jag tagit ledigt från mitt ordinarie jobb på fredagarna. Det är fantastiskt roligt att få arbeta i den miljön, säger hon.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 12 oktober 2017