Mångsysslare med musiken som hobby

  • michaellIMG_4178 (kopia)

Sex år gammal var Michael Ländin när han satte sig vid pianot på förskolan Topasen och försökte spela. Sedan dess har han komponerat massor med låtar och nu har han tillsammans med Jonas Hellberg skrivit en musikal om den mytomspunne affärsmannen och tändstickskungen Ivar Kreuger.

– Det blir en chans för mig att nå ut till publiken med min musik, säger Michael.                                          

Det var år 1917 som Ivar Kreuger från Kalmar tog över hela den svenska tändsticksmarknaden och startade dess stormaktstid. Arenco i Kalmar tillverkar fortfarande tändsticksmaskiner och sommaren 1984 arbetade Michael Ländin där. För några år sedan läste Michael en bok om Kreuger och kände att han hade några låtar som passade in i en berättelse om tändstickskungens liv, som började i Kalmar den 2 mars 1880 och slutade i Paris den 12 mars 1932. 

Michaels planer på en musikal förverkligades inte häromåret, men nu ser de ut att bli verklighet. 

Ivar Kreuger är Kalmars främste världskändis. I slutet av 1920-talet kontrollerade hans företag merparten av världens hela tändsticksproduktion och en rad stora svenska industrikoncerner.  Kreugers död utlöste den så kallade Kreugerkraschen, som ledde till att holdingbolaget Kreuger & Toll AB och dotterbolaget International Match Corporation i USA försattes i konkurs. Sammanbrottet är en av historiens mest omfattande konkurser och fick långtgående politiska, personliga och ekonomiska konsekvenser i Sverige, USA och många andra länder runt om i världen.

Musikalen kommer att innehålla 15-16 låtar av Michael Ländin och premiären är planerad till nästa år. Upplägget är så kallad crowdfunding, skulle det inte bli någon föreställning återbetalas pengarna.

– Ivar blir en chans för mig att nå ut till publiken med min musik, säger Michael. 

Biljettintresset är stort, på bara ett par veckor såldes 500 biljetter.

– Vi är glada och tacksamma över det gensvar vi har fått. Uppenbarligen vill Kalmarborna se den här musikalen. Efter närmare ett år med pandemin är folk utsvultna på underhållning, sedan kittlar det väl att Kreuger kom från Kalmar och att hans liv innehåller såväl stor dramatik som en del romantik, säger Michael Ländin som var 13 år när han skrev sin första låt.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 11 februari 2021