Mångsidig med bisyssla

  • Peter Sjöstrand spelar revy och undervisar på Stage4you – och så är han biodlare. Foto: Karin Asmundsson
    peter

Peter Sjöstrand spelar revy och undervisar på Stage4you – och så är han biodlare. Fast vårdnaden om bina har han för tillfället överlåtit till mamma och pappa i Karlskrona.
Peters teaterbana började när han blev scenarbetare som 17-åring. I början av 90-talet fick han jobb på Radio Blekinge. Där Ingmar Lönnbom honom till Karlskronarevyn Apkonster, där  Peter fick ansvar för ljud och ljus.
Det ledde till att han sedan blev tekniker hos Lennie Norman. Drömjobbet för en yngling med ett närmast sjukligt intresse för musik och ljud.
Spelar skivspelare
Han spelade trummor som ung.
– Numera spelar jag bara skivspelare, och trivs utmärkt med det. Och jag älskar musikteori.
I många år var han egen företagare i IT-branschen, men sedan ett och ett halvt år  arbetar han på Stage4you. Han är teknikansvarig och undervisar i  ljud och ljus, samt entreprenörskap.
– När jag fick erbjudandet var det inte särskilt svårt att säga ja. Det som varit min hobby är mitt jobb. Nu jobbar jag fullt ut i underhållningsbranschen och jag får betalt för det! Jag är kvar så länge de vill ha mig, och jag trivs vansinnigt bra.
På skolan får han förmedla det han en gång lärt sig.
– Vår skola är speciell. Vi hyr in kompetens från sådana som arbetar i branschen.
Peter har bott i Torsås i många år.
– Jag träffade en tjej och flyttade hit.
Han engagerade sig omgående i Torsåsrevyn som tekniker
– I 17 år såg jag varenda föreställning.
Upp på scen
Det gamla revygänget las ner, och för två år sedan bildades Revyarna. Peter kom med i interimsstyrelsen tillsammans med Ann Milesson, blev producent och började ragga folk. Och när det var premiär för Nykläckta hade Peter tagit klivet upp på scen.
– Det är Anns förtjänst, annars hade jag fortfarande varit tekniker. Jag kan inte sjunga, men hon säger att jag kan.
Lite drygt hälften av det som framförs av Reyarna är egenproducerat material, och mycket har Peter gjort.
– Jag skriver inte till mig själv, men till alla andra. Jag skriver om nätterna. Jag ser en bild, en karaktär, en typ.
Hela familjen engagerad
Han ägnar mycket tid åt revyn.
– Hade jag inte haft den hade jag inte orkat göra allt annat. Och familjen hjälper till. Min fru sköter ekonomin, äldsta dottern säljer godis, yngsta dottern går i showskolan. Vi är en estetisk familj.
Honungsmakandet är en ren bisyssla.
– Det är en kul historia. Jag jobbade med ett projekt 94-95 och stötte ihop med kommunens bitillsyningsman. Jag har alltid varit djurintresserad, när jag växte upp hade vi hundar, katter, kaniner och änder. Jag blev intresserad, och lånade varenda bok som finns om bin och honung och drog igång.
Pappa tar hand om bina
Som mest producerade hans bin 1,2 ton honung på en säsong.
– Det var en kalassommar för  mer än tio år sedan. Vi hade en handvevad slunga som mamma skötte.
Numera har han överlåtit bina till sin pappa.
– Det är hans hobby, så har han något att syssla med.
Karin Asmundsson