Mångårig erfarenhet har skapat gröna fingrar

  • _MG_8308

”Några år” kom att bli mer än så. Närmare bestämt 25 år, och miljontals skördade tomater mer än planerat.

Ölvingstorp. När vi besöker Joakim Berisson är det en hel del trafik till och från kiosken på gårdsplanen. Det som lockar är tomater.
– Jag har märk en väldig ökning med försäljningen i kiosken i år. Jag har en misstanke om att det beror på coronan, säger Joakim Berisson.
Han tror att många som inte vågar handla i affärer, däremot vågar åka förbi kiosken med självbetjäning.
Platsen vi pratar om är Hagalundstomater i Ölvingstorp. Ett cirka
4 000 kvadratmeter stort växthus med tomatodling. Det var hans far som för 25 år sedan drog igång allt. Men Joakim har själv varit involverad ända sedan starten. Då var han i 20-årsåldern.
– Farsan hade jobbat många år på Telia, blev trött på det och ville göra något annat. Så han gick en kurs i tomatodling.

En dag fick Joakim ett telefonsamtal.
– Jag befann mig på Gotland och gjorde lumpen där, när pappa ringde och frågade mig om jag ville vara med och starta en tomatodling.
Joakim som inte hade några direkta planer efter lumpen svarade ja.
– Jag tänkte att okej, jag kan väl testa några år.
Sommaren efter lumpen tillbringade Joakim i mellersta Sverige.
– Min farbror hade tomatproduktion i Bergslagen, och jag sommarjobbade hos honom.
På så sätt fick han en inblick i odlingens värld. För på hösten väntade sedan byggstarten för hans och pappans egna verksamhet.

Den där tanken om ”några år” kom i verkligheten att bli mer än så. Efter många år som anställd tog han 2013 över företaget.
– Pappa hade nått pensionsåldern så det var läge att ta över.
Vi frågar om det var självklart att ta över.
– Jag hade funderat lite under åren om jag skulle göra något annat. Men allt rullade på. Och när jag väl tog över, jo, då var det ett självklart val.
Förutom sommaren i Bergslagen hade Joakim inga odlingskunskaper.
– Men man lär sig genom praktiskt arbete, erfarenheter och goda rådgivare, menar han.
Vad många inte vet är att det inte bara krävs gröna fingerar. Utan även tekniska kunskaper, då mycket i ett växthus är datastyrt och automatiserat. När Joakim kortfattat berättar om det förstår man att det är en helt vetskap i sig när det kommer till att ställa in rätt temperatur, ljus, luftfuktighet med mera.

När Hagalundstomater startade för 25 år sedan odlade man enbart stora, vanliga, runda, röda tomater. Dessa hämtades av en grossist, kördes till Helsingborg och därifrån
vidare ut till butiker, restauranger med mera.
– Med åren har vi valt att nischa oss och få bort mellanled, för att få upp lönsamheten.
Idag odlas ett tiotal olika sorter.
– Vi har tre stora, runda sorter, plommontomater och körsbärstomater. Det är tomater i olika storlekar, i olika färger.

Numera satsar Joakim lokalt och regionalt.
– Jag har min grossist i Växjö, och de levererar till restauranger, butiker och till kommuner i Småland, Blekinge och på Öland.
Bland annat är det hans tomater som finns i de flesta Ica-butiker från Torsås till Kalmar, alla Maxibutiker från Västervik till Kalmar och City Gross.
– Jag kör också ut själv till många mindre butiker. Jag levererar med glädje tomater till lokala handlare, det är mycket trevligare än att  skicka iväg dem långt.
Årligen planteras i månadsskiftet januari/februari ut 11 528 plantor. Skördesäsongen sträcker sig sedan från mitten, slutet av april fram till november.
– Under säsong brukar jag säga att det är precis samma pass och ofrihet som att ha mjölkkor, skrattar Joakim.

Lina Watanen

Läs hela porträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 4 juni 2020