Måndagkväll är mekarkväll för fyra generationer Olsson

  • Fyra generationer 1 (kopia)

Måndagkväll är mekarkväll i Tvärskog. När fyra generationer Olsson möts i bilverkstaden blir det både mycket jobb med bilar och mycket skratt.
– Det är ett sätt att träffas och prata varje vecka. Det håller oss samman och är ett skäl till att vi står varandra nära, säger Magnus Olsson.

I ett före detta djurstall i Tvärskog är det upplyst och fullt med prylar. Fem bilar och en moped tävlar om utrymmet, men det finns ändå en del svängrum. En motor står uppställd, utplockad ur en Porsche.

– Den har stått avställd några år. Han som äger den fick den inte genom besiktningen för att den hade höga avgasvärden. Det är för dålig kompression i motor, så det får vi gör något åt, konstaterar Stig Olsson.

Stig är 68 år. Han gick i pension för ett par år sedan efter att hela sitt yrkesliv arbetat på märkesverkstäder som servade Citroënbilar. Sin pension ägnar han nu åt att renovera – Citroënbilar. Det handlar både om egna och andras veteranbilar

– Jag jobbar inte hela veckan, bara måndag, onsdag och fredagen. Jag måste jobba på fredagen, det blir liksom inte helg annars, tycker jag.

Hans far, Helge Olsson, fyllde 100 år den 30 september, men är alltid med vid mekarkvällarna. Numera deltar han förstås mest i samtalen och fikat.

– Men farfar var med omklädd i overall och jobbade till för bara något år sedan, påpekar Magnus Olsson, 46 år, son till Stig och sonson till Helge.

Bakgrunden till mekarkvällarna är att både Helge och Stig tidigare var djupt engagerade i Kalmar Motorklubb.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 8 november 2018