”Målet i Gelsenkirchen det viktigaste i karriären”

  • sandberg

Första gången som Sverige slog Brasilien i fotboll var på Råsunda i juni 1973, Roland Sandberg gjorde matchens enda mål.
– Efter matchen sa min tränare i Kaiserslautern att så lätt blir det inte i Tyskland.

Djursvik. Roland Sandberg och hustrun Solvay bor i dag i Djursvik i ett hus alldeles invid Kalmarsund, det är Solvays gamla hemtrakter. Makarna Sandberg inleder gärna dagen med ett dopp i vågorna, oavsett årstid och oavsett temperatur.
– Vi trivs bra här. Det här har varit vår sommarbostad sedan 1970.
Vid ytterdörren står en golfbag, både Roland och Solvay spelar golf.
Roland Sandberg skrattar glatt åt minnet från Råsunda sommaren 1973. Brasilien var då regerande världsmästare och även om 1973 års brasilianska landslag inte var lika starkt som tidigare upplagor var det ingen enkel sak att få hål på deras försvar, vilket Kaiserslauterns tränare Erich Ribbeck naturligtvis var medveten om.
– Men han gillade mig, tränaren. Vi kom till klubben ungefär samtidigt. Jag var aldrig bänkad i Kaiserslautern. Var jag hel så fick jag spela, alltid.

Roland Sandberg var mycket snabb och hade skyttekungens förmåga att vara på rätt ställe när det luktade målchans. Han och Ralf Edström bildade ett klassiskt radarpar som skördade stora framgångar i såväl klubblaget Åtvidaberg som i landslaget.
År 1973 gjorde Sandberg åtta landslagsmål och blev proffs i Tyskland.
Det mål som han är mest ihågkommen för är mot Österrike. På en snöig plan i Gelsenkirchen den 27 november 1973 gjorde han 1–0 i playoffmatchen som Sverige vann med 2-1, därmed var VM-biljetten klar. Efter bara några minuters spel slog ”Lyckebyexpressen” till. Han fick en stickare av Ove Kindvall och sköt snabbt.
– Gelsenkirchen är nog mitt viktigaste mål, det tror jag att man kan säga. Det viktigaste jag gjorde i landslaget, säger han eftertänksamt. Roland Sandberg är ingen man av stora ord.
Men Sandberg, bördig från Törnåkra i Blekinge, är en av de största i Kalmar FF:s historia.
Fast han hade sina bästa år i Åtvidaberg och Kaiserslautern. Karriären inleddes i Jämjö och fortsatte i Lyckeby. Sandbergs imponerande målproduktion gjorde att större klubbar fick upp ögonen för honom. 1966 värvades han till Kalmar FF, tre år senare debuterade han i landslaget.

– Vi mötte Sovjet och vann, fast jag gjorde inget mål den gången. Men att jag blev uttagen till landslaget berodde på att jag gjorde ett mål när vi i Kalmar FF slog Öster på bortaplan, det var en cupmatch. Öster var regerande svenska mästare och på läktaren satt Georg ”Åby” Ericson.
”Åby” var vid tiden biträdande förbundskaptenen. Det var Sandbergs enda A-landskamp som KFF-spelare.
Karriären fortsatte i Åtvidaberg där han två gånger blev allsvensk skyttekung och 1973 blev han proffs i Kaiserslautern. Men redan 1969 fanns intresse från franska Nantes
Senare fick klubbar  i Holland och Belgien upp ögonen för honom, men av olika skäl blev det inget.
– En gång var Den Haag och tittade på mig, men just den kvällen gjorde min lagkamrat Bosse Augustsson sitt livs match så de köpte honom i stället.
På våren 1973 satte Sandberg sin namnteckning på kontraktet med Kaiserslautern, det var på ett hotell i Köpenhamn dagen efter VM-kvalmatchen mot Österrike i Göteborg
– Jag gjorde två mål mot Österrike och i hotellvestibulen satt en agent från  Barcelonaklubben Espanyol och väntade. De hade också blivit intresserade av mig och vill att jag skulle gå dit, men har man lovat så har man lovat. Jag skrev på för Kaiserslautern.
I stjärnspäckade Bundesliga gjorde han mål i varannan match, i flera år var han den bäste målskytten av de utländska spelarna där.

– Jag var topp fem i skytteligan tre år i rad. Solvay och jag fann oss snabbt tillrätta i Tyskland. Vi blev väl omhändertagna på alla sätt. Träningen var hård, men vi tränade mycket i Åtvidaberg också. Målen fortsatte att komma med jämna mellanrum, då blir ju allting lättare. En del som blir proffs får sitta på bänken och visst, det är ju samma pengar ändå men det är mycket roligare när man får spela.
Sommaren 1974 blev Sverige femma i VM, som avgjordes i Tyskland.
– Vi gjorde totalt sju mål. Ralf Edström fyra, jag två och Conny Torstensson ett. Alla tre kom från Åtvidaberg och alla blev vi proffs. Conny Torstensson gick till Bayern München och vann Champions league tre gånger i rad, det har ju inte ens den store Ibrahimovic gjort.
Vilket var den största skillnaden mellan att spela i Sverige och att komma till Tyskland?
– Intresset från media. När Solvay och jag landade på flygplatsen i Frankfurt stod det ett 50-tal journalister och väntade på mig. Jag blev smått chockad och tänkte att det här var för stort för mig.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 29 november 2018