Målerås Mekaniska är stort företag på liten ort

  • maleras

I lilla Målerås med cirka 200 invånare finns tre stora företag. Förutom glasbruket och läderfabriken är Målerås Mekaniska ett av dem. Innan jul invigdes en ny stor fabriksbyggnad för tio miljoner kronor.

Målerås. Redan 1979 startade Björn Johansson företaget som han driver än i dag. Då som 20-åring var det Kosta kapell han satsade på. På den tiden räckte det att hyra en liten del av glasbruket för att klara verksamhet som redan sedan starten varit inriktad på konstruktion, tillverkning och försäljning av specialmaskiner till industrin men också kapellsystem till tunga fordon. Under senare år har industriverksamheten utvecklats och numera är också pooltäckning, poolhus och uterum en stor del, liksom tillverkningen av ett rullvagnssystem med profiler och upphängningar och ett pall- och materialhanteringssystem. Företaget växer och växer, så pass att det förra året var dags för en ny stor fabriksbyggnad för tio miljoner kronor.

Man kan säga att Målerås Mekaniska AB, ett i högsta grad innovativt tillverkningsföretag.
– Systemen är flexibla och kan byggas ut i takt med att nya behov uppstår. Vi ”gömmer” oss bakom lite olika varumärken och förutom Målerås Mekaniska, är det Zabra och Fliptop, förklarar Björn, som trots sina 63 år, inte har en tanke på att lägga av och jobba.
Vem är han då, denne alltid lika glada och genomtrevliga kille?
– Jag är ursprungligen Gadderåsare och hamnade i Växjö där jag hade en liten bilfirma. I Målerås hade jag köpt ett gammalt hyreshus och träffade Mats Jonasson på glasbruket, som övertalade mig att börja göra kapellstativ. Jag var ju bara i 20-25-årsåldern och hade inga större tillgångar, så jag sökte därför lite pengar av utvecklingsfonden, berättar den framgångsrika företagaren, som bor bara 200 meter från fabriken och vars två grabbar också bor i byn och jobbar på företaget.

Med otaliga arbetstimmar och en massa gnetande gick det bra och det blev en massa kapell som exporterades till olika länder.
– Först var det till lastbilar, sedan blev det kapell för pooltäckning och stålstommar. Tekniken är ju densamma. Vi gör också stålpallar till exempelvis lastbilshytter. Det kan också vara dem som vill ha egna vagnar eller stativ tillverkade, eller kanske ha hjälp med konstruktionen. Vår tillverkning och konstruktion har god kapacitet att fixa det, menar Björn.

Mellan 75-80 procent av det som tillverkas i Målerås går på export till mestadels Europa, men även länder ute i världen.
Genom alla år har företaget gett plusresultat och de bästa åren har renderat runt 100 miljoner kronor.
– Strategin är att köpa mycket saker från Kina och Indien, sedan monterar vi ihop, svarvar och
laserskär. Vi har tolv tjänstemän och 30 anställda i verkstaden och det är avancerade grejer vi håller på med.
Under det kommande året väntar flera utställningar och fyra mässor utomlands men också stora orders till exempelvis Nya Zeeland, Egypten, Italien och Sverige.
– Det har varit ett 40 års gnetande att försöka skapa någonting och det är så roligt och går rakt fram, Vi hoppas att detta bara är början, säger Björn, trots sina 63 år på nacken och 40 år som företagare.

– Jag visste tidigt att jag ville bli företagare och ingen skulle kunnat hindra mig, för det skulle bara gå bra. Själv tar jag bara ut min lön och lever inte i något överflöd, det är företaget som är rikt och det är försäljningen och tillverkandet av grejer som är drivkraften och det som är
roligt.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 26 mars 2020