Målatorp – ett rökeri för äkta finsmakare

  • DSCN8354

Sixten och Christina Siwerland, eller Sigge och Thina som de oftast kallas, bodde förut i Karlskrona, men pendlade under många års tid till ICA-butiken i Vissefjärda, som de då drev. När de år 2000 bestämde sig för att flytta hit, köpte de inte bara ett hus att bo i, utan också ett rökeri. Närmre till jobbet än så kan man knappast få.

Vissefjärda.
ICA-butiken som paret drev tog senare sonen över, men rökeriet behöll paret Siwerland som därmed har drivit det i hela 19 år och utvecklat det till ett riktigt mathantverk. Inne i rökeriet känns tydligt dofterna av rökt kött. Paret Siwerland visar runt bland alla maskiner som den här dagen när tidningen hälsar på, står alldeles stilla. Rökens brännare har oväntat gått sönder och ska bytas ut och anläggningen servas.
Något som givetvis medför lite stopp i produktionen.
– Men det är sådant som måste göras. Allt slits ju med tiden och så även våra maskiner, säger Sigge som därmed får lite oväntad extratid till annat som
behöver göras. De visar och förklarar hur allting är datastyrt, vilket gör att inte vem som helst bara kan sätta igång ett rökeri.

– Vi pendlade i så många år och när vi väl hittade ett hus vi ville ha, så ingick ett rökeri, som då låg i konkurs. Vi tänkte att det skulle passa bra till vår butik och då vi också kände den första ägare som hade startat rökeriet, så lärde han upp mig. Rökeriet är avancerat och allt är datorstyrt, så det var nödvändigt. Sedan dess är vi storrökare, eller kedjerökare om man så vill, säger Sigge och skrattar.
Att Sigge är intresserad av charkprodukter är egentligen inte så konstigt. Redan när han var 15 år började han lära sig konsten att stycka och fyra år senare var han styckmästare. Så kött är något han kan på sina fem fingrar.
– Hade jag varit 25 år yngre hade jag öppnat en renodlad charkbutik.
– Nej gör inte det är du snäll, kontrar Thina skrattande och tänker på hur mycket de redan nu har att göra.
Det trots att Sigge egentligen är pensionär.
– Jag har märkt att det i dag är speciellt ungdomar som köper lite finare kött och att de tänker mer på vad de handlar för något. Det ska vara närodlat och närproducerat och det tycker jag är bra, säger Sigge.

Som en motreaktion till livsmedelsindustrins globaliseringstrend vinner begreppet ”närmat”, eller närproducerad mat, alltmer terräng. Närproducerad mat är livsmedelsproduktion och konsumtion, där råvaror från det egna området används och främjar den lokala ekonomin och sysselsättningen. Det finns många miljöfördelar med närproducerad mat och detta har framförallt ungdomarna börjat inse.

Det som röks i viltrökeriet är sådant som säljs i gårdsbutiken men också ofta kött som folk kommer med utifrån. Till exempel jägare som lämnar in viltkött eller lantbrukare som har eget kött som de vill ha rökt. Och de som gjort korv. Köttet kan vara allt från rådjur, ren, hjort, gris och hela vildsvin till, gåslår, älg och lammkött.
– En gång har jag faktiskt rökt bäver och en annan gång björnkött också.
Innan köttet röks ska det saltas i tre dygn. Och efteråt ska köttet som ska till affärer vacumpaketeras och prismärkas. I dagsläget levererar de till två butiker, resten är privatpersoner.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 18 april 2019