Lyft stilen med en personlig shoppinghjälp

  • linehagDSCN7559 (kopia)

Hur skapar man sin egna personliga garderob och hur hittar man den rätta stilen? Kanske med en väl vald basgarderob som fungerar såväl till vardag som till fest. Josefine Linehag är 42 år, frisör och personal shopper. Det vill säga utbildad för att göra stilanalyser, garderobsplanera och följa med på inspirerande shoppingturer, där hon tillsammans med kunden bygger upp en väl fungerande garderob.
Josefine Linehag är född och uppvuxen i Nybro och gick på gymnasiet i Kalmar där hon utbildade sig till frisör. Men hon har jobbat på flera ställen som i New York, London, Stockholm, Köpenhamn och Malmö och sedan kommit tillbaka till Nybro igen.
– Min dröm från början vara att jobba med ett helhets koncept, men jag utbildade mig till frisör. Jag har också gått tillskärarakademin och är utbildad mönsterkonstruktör. När jag skulle utbilda mig till personal shopper, märkte jag att det var en fördel att ha varit frisör innan.
I höst är det 20 år sedan Josefine startade sitt företag och ungefär hälften av tiden har hon också jobbat som personal shopper. Utbildningen gick Josefine på Stockholms Tillskärarakademi en höst när hon var på väg att flytta från Malmö till Nybro, vilket innebar massor av pendling för hennes del. Somliga var skeptiska till valet av utbildning och undrade om det verkligen skulle kunna gå i lilla Nybro, men eftersom Josefine gillar utmaningar så gick det förstås.
– Jag tycker det är otroligt intressant hur man kan förmedla vem man är med hur man är till det yttre, säger hon och förklarar upplägget.
Det går ut på att man först gör en stilanalys av kunden, där man utgår efter kroppens proportioner, dess form och sedan tar fram färgförslag som ska framhäva kundens bästa sidor. Här kommer Josefine också med tips på frisyrval och efter träffen gör hon en sammanställning med personliga tips och idéer.
– Det är också viktigt att veta vilket yrke man har och vilka intressen, så stilen passar både på jobbet och på fritiden. När man handlar personligt blir det inte lika känsligt att följa de trender som är inne, utan det blir en mer tidlös stil. Vi går också igenom vad ögat uppfattar och vad som lockar och drar uppmärksamhet till det man tycker om. Jag vill poängtera att jag inte gör om, utan istället plockar fram det som finns och förstärker vem man är som person, säger Josefine.
Josefine shoppar effektivt och innan shoppingrundan har hon förstås rekat och kollat upp vad affärerna har. Själva shoppingen brukar ta mellan två till tre timmar, beroende på inköpslistan. I provhytten kan hon ge hjälp med storlekar, råd om modellval och mycket mer. Det handlar ju om att ”jobba med sin look”, kanske kavla upp en ärm, lägga till ett bälte eller välja rätt sko.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 28 mars 2019