Lyckad satsning i Påryd

  • påryd

Jag vill, jag vill, jag vill. Det är både Larissa och Christian Anderbergs grundinställning till det mesta här i livet. Jag vill-känslan har fått dem att lyckas stort med sin verksamhet, Påryds Lantcafé. Samtidigt som känslan ibland blir frustrerande, då paret ständigt vill så mycket mer. Men tiden räcker inte alltid till.

Påryd. Klockan har just slagit 15.00. Det har varit stängt i knappt en halvtimme efter dagens lunchrusning på Påryds Lantcafé. Christian Anderberg och nyfikna fyraåriga dottern Ida välkomnar in.
Larissa Anderberg är på väg, hon skulle bara ordna en sak hemma. Christian börjar berätta att det har hänt mycket sedan paret köpte huset, år 2012.
– Vi köpte huset av ett äldre par. Där borta stod vävstolar, säger han och pekar mot de dukade borden.
Paret Anderberg visste att de ville slå sig ner i Kalmar med omnejd.
– Kalmar centrum var aldrig aktuellt, vi ville ut på landsbygden. Både jag och Larissa gillar närheten till naturen.
I husletandet ingick även planen att starta café- och restaurangverksamhet.
– När vi såg huset i Påryd föll vi direkt. Det såg verkligen ut som ett affärshus och hade ett bra läge, menar Christian.
Huset köptes och efter ett tillfälligt år i Smedby blev paret Pårydsbor.
– Vi hade redan då stora planer för nedervåningen. Men att det skulle gå så bra som det har gjort kunde vi inte tro. Allt har flutit på bättre än förväntat, säger Christian.
Han syftar förstås på verksamheten med Påryds Lantcafé, som öppnade 2013. Det efter en del husrenoveringar och flytt av fönster och dörrar, men framför allt ombyggnad av ett vanligt rum till ett stort, modernt kök.
– Vi renoverade i en stil som vi själva gillar. Gammalt möter nytt, säger Christian.

Dörren till caféet öppnas. ”Mamma” ropar Ida och springer fram till mamma Larissa. Vi bestämmer oss för att fortsätta intervjun hemma hos familjen. I Påryds gamla prästgård, där de bor sedan några år tillbaka. Framme i bostadshuset slår vi oss ner i sofforna, med lite värmande kaffe. Vi backar tillbaka några år, till 2006.
– Vi var båda på resande fot, när vi träffades i USA och blev ett par, berättar Larissa.
Hon kom från tyska Heidelberg, Christian från Kalmar. Under fem, sex års tid reste paret runt över hela världen.
– Vi har sett både fattiga och rika länder. Och vi var ett helt år i Australien. Det året lade grunden till det vi gör nu, menar Christian.

För att ha råd med resandet tog de jobb lite här och var. Han som kock, hon som barista. När de bestämde sig för att rota sig och hitta en fast punkt, föll valet på Sverige.
– Vi provade att bo i Tyskland ett tag, men vi trivdes inte. Så valet stod mellan USA och Sverige, säger Larissa.
Första gången hon besökte Sverige var 2006.
– Jag trivdes direkt, och älskade landets natur. Och det blev Sverige vi valde att flytta till.
Ett val som paret aldrig har ångrat.

Efter flytten arbetade Larissa inom detaljhandeln, Christian utbildade sig klart till ekonom. Ständigt fanns där planerna på att starta något eget. En dröm som blev verklig i och med husköpet år 2012.
– Alla erfarenheter från resandet har lett till att vi kan driva eget. I stort sett alla ställen vi tidigare jobbat på har influerat oss i vår nuvarande vardag. Vi har tagit det bästa, plockat russinen, och sytt hop det till något riktigt bra, säger Christian.
Paret ler.
– Och så hittade vi paradiset i Påryd. Här är det lugnt, skönt och tryggt, det finns service och nära till naturen. Allting som en människa verkligen behöver, menar Christian.
Det är här, i sitt egna paradis, som de skapat ett paradis för andra.
– När vi öppnade Påryds Lantcafé var det mest ett café. Efter ett tag bestämde vi oss för att börja med dagens rätt ibland, berättar Christian.

De testade luncher med exempelvis bakad potatis och hamburgare. Allt accelererade snabbt och en restaurang växte fram. För plötsligt var det snarare mat än fika som gästerna ville ha. Ännu mer jobb blev det när paret började med catering, smörgåstårtor och servering på begravningar.
– Vi hade många olika grenar att slå in oss på. Och i början tar man på sig allt man kan, för att klara sig, säger Christian.
Båda två har en grundinställning om att vilja mycket. Att vara alla till lags. Men samtidigt måste det finnas tid och pengar.
– Jag har fått bromsa ibland. Och numera tar vi bara på oss jobb som vi två klarar av själva, säger Larissa och tittar på maken.
För skulle företaget växa ännu mer, hade det behövts anställda. Något som är en stor satsning för en småföretagare.

Lina Watanen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 7 februari 2019