Lycka är att experimentera och arbeta med händerna

  • _MG_7219 kopia

Hade någon för tio år sedan sagt att Charlotte Uebel skulle livnära sig på handstöpta och gjutna ljus hade hon nog aldrig trott det själv. Men en ren tillfällighet kom att öppna helt nya världar.

Något händer just nu med Kastlösa gamla stationshus. Eller ja, den största satsningen sker snarare i det stora garaget på 130 kvadratmeter. För bara tre veckor sedan anlände familjen Uebel hit, till det som är deras nya hem. Nyheten i garaget är det mamma Charlotte som står bakom.

– Vi har i över ett års tid intensivt letat hus på södra Öland. Nu har vi äntligen hittat ett som passade oss, säger Charlotte.

Med ”passar oss” syftar hon på att de behövde stora lokaler med tanke på verksamheten som ska byggas upp.

– Under våren öppnar jag butik stickobrinn. Det kanske blir till Öland spirar, men jag har inget bestämt. Först måste vi fixa i ordning lokalen och få bort garagekänslan.

Charlotte har inte helt klart vad verksamheten ska kallas – ateljé, stöperi, verkstad, fabrik?

– Det är på ett sätt en fabrik, men det låter så opersonligt. Och samtidigt ska det bli så mycket mer än bara ett stöperi.

Butiken stickobrinn blir ny, men verksamheten Ljusstöperi Levandeljus är långt ifrån ny.

– Företaget startade 1994 i Loftahammar av Berit Bernelycke. Efter cirka 15 år bestämde hon sig för att sälja vidare företaget.

Berit satte ut en annons, en annons som Charlottes mamma, Anne, fick syn på.

– Mamma har alltid olika hobbyprojekt på gång, hon är en riktig idéspruta. Av ren tillfällighet såg hon ett ljusstöperi som var till salu och det ville hon att vi skulle åka och titta på. För mig var det inte ens tal om att köpa det, jag tänkte bara att jag kunde följa med.

När Charlotte klev in hos Berit fick hon med ens syn på ett par vita ljus i gjutjärnsljusstakar.

– Wow, vad snyggt, superfint, tänkte jag.

Ännu mer fängslad blev hon när Berit berättade om verksamheten.

– Hennes entusiasm och känsla för ljus smittade av sig. Redan på vägen hem i bilen sa jag ”Mamma, vi köper det!”.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT  7 december 2017