Löpartalangen som blev författare och konstnär

  • bertil

Författaren och konstnären Bertill Nordahl var en stor löpartalang och siktade på att bli olympisk mästare på 800 m.
Men annat kom emellan.
– Livet var vad som hände. Jag blev intresserad av konst, musik och tjejer. Då slutade jag tävla, säger han.

Skoghult. Bertill och hustrun Lene Hein Sørensen bor sedan flera år i den gamla skolan i Skoghult. De har också ett radhus i Danmark. I den gamla skolbyggnaden har paret sitt Lilla galleri, som nu öppnat för säsongen. De visar sina nya teckningar och målningar.
– Detta är ett processorienterat galleri, där vi ständigt byter teckningar och målningar, beroende på vad som ritas och målas just nu, förklarar Bertill Nordahl.

Han lever en inrutad tillvaro. Vaknar tidigt, kanske vid 5.30 och går en lång promenad på morgonen, 10-15 kilometer. Sedan jobbar han hela dagen. På kvällen ser han och Lene en film eller en tv-serie.
– Konstnärer framställs ofta som bohemiska, personer som dricker en flaska sprit och sedan målar några tavlor när andan faller på. Men så är det inte i verkligheten. Vi är disciplinerade, vi kan inte sitta och vänta på inspiration. Då blir det inte mycket gjort.

Det är i år 40 år sedan han gav ut sin första bok, sedan dess har det blivit ytterligare ett 90-tal verk.
– Men jag började som konstnär och var 26-27 år när jag började skriva böcker.
Det viktigaste lärdomarna i livet tackar han idrotten för.
– Löpningen lärde mig uthållighet och att tåla smärta. Den lärde mig också att vara taktisk, hur man lägger upp en strategi.
Som 17-åring vann Bertill Nordahl 800 m vid ungdoms-OS i Köpenhamn, en tysk var tvåa och bronset gick till en israel. Det långsiktiga målet var OS i Montreal 1976, där skulle Bertill ta guld.
– Jag var bäst i världen i min åldersgrupp. Men så blev jag intresserad av konst och kultur och tjejer. Löpningen krävde en helhjärtad satsning, men jag var inte längre beredd att offra allt för att ta OS-guld.
Tänker du någonsin på hur ditt liv skulle ha blivit om du fortsatt med löpningen?
– Nej, aldrig. Men en vän hemma i Danmark, Lars, han tar ofta upp det där och undrar vad som kunde ha blivit om jag tävlat vidare, säger Bertill med en axelryckning.
Men redan när Bertill var 16 år hade han börjat intressera för annat än friidrott.
– En dag på biblioteket fick jag syn på boken Beautiful losers av Leonard Cohen. Jag visste inte vem han var, visste inte att han också var musiker. Men jag läste boken och trots att jag inte förstod vad den försökte säga förstod jag att den var viktig. Långt senare hörde jag för första gången Cohens musik.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 24 maj 2018