Löparskorna har följt honom runt världen

  • IMG_6423 kopia

Löparskorna har följt med riksdagsmannen Anders Åkesson runt världen. – Jag blir grinig om jag inte får träna. Löpningen innebär egentid, då kan jag rensa ut tankar och stress, säger centerpolitikern. 

unga år arbetade Anders Åkesson som kyrkvaktmästare. När han slutade med det och fick mer stillasittande jobb åt han lika mycket som förr.

– Vikten rasslade iväg uppåt. När jag var kroppsarbetare kunde jag ha ont i kroppen, men då visste jag varför. Sedan fick jag ont utan att veta orsaken. Min hustru drog med mig till Friskis & Svettis, men hon fick övertala mig. Jag tyckte att det verkade löjligt, att det var trams. Det första träningspasset där jobbigt, det var en nära döden-upplevelse. Men jag kom snart att uppskatta träningen där och den sociala gemenskapen.

I slutet av 90-talet engagerade Åkesson sig i Regionförbundet i Kalmar län,innan dess hade hansprungit då och då, utan kontinuitet.

– Men några tjänstemän där sprang mycket. När vi reste hade de alltid träningskläder och löparskor med sig. De var ute och sprang tidigt på morgonen. När vi andra masade oss upp till frukost hade de sprungit en timme, duschat och var pigga som furier. Jag hängde på dem och anmälde mig sedan till Göteborgsvarvet som jag löpte tillsammans med en kompis. Men 21 kilometer, jag hade knappt cyklat så långt.

Anders Åkesson har alltid dragits med högt blodtryck, han misstänker att det är genetiskt.

– Det finns lite spår av kärl-och hjärtåkommor. Dessutom stressar jag lite för mycket och sover lite för lite. När jag 2006 kom in i riksdagen blev det absolut nödvändigt att springa för att hålla blodtrycket och vikten i schack. För det andra är det den mentala delen. Löpningen innebär egentid, då kan jag rensa ut tankar och stress. Jag blir grinig om jag inte får träna. Det finns en frihetskänsla i att springa. Jag hade knäproblem i höstas, kunde inte springa på ett tag, det plågade mig. Då mådde jag inte väl. Det var bövligt. Jag blev mycket tröttare.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 15 mars 2018