Lisbeth Svensson slår vakt om hembygden

  • lisbethIMG_2547 (kopia)

Lisbeth Svensson i Ljungbyholm månar starkt om sin hembygd och är beredd att ta strid mot det hon tycker är fel. Som den planerade 21 meter höga masten nära gamla brandstationen.
– Så fort jag är ute och rör mig i samhället är det folk som prata med mig, dessutom ringer många hem till mig om detta. Här i bygden har det väckts en oerhört stark opinion mot masten, säger Lisbeth med hetta i rösten.

Hon är ordförande i Ljungby hembygdsförening, som månar om att vara en del av samhällsutvecklingen. Förra året firade föreningen 80 år, festen hölls i sockenmagasinet. I samband med det förärades Lisbeth Svensson med en egen gata.

– Att bli uppmärksammad på det sättet gjorde mig både glad och hedrad, säger hon.

Hembygdsföreningen i Ljungbyholm har lagt betydande summor och ett oräkneligt antal timmar ideellt arbete på att rusta upp sina byggnader. Men i början av juli beviljade kommunen bygglov för Kalmar Vattens 21 meter höga mast alldeles invid den nyrenoverade gamla brandstationen.

– Låt mig genast klargöra att masten i sig har vi inget problem med. Det är placeringen som vi protesterar mot. En 21 meter hög mast där slår ju sönder bygden helt och hållet. Då kan man lika gärna lägga ner allt vad bygglov heter. Vi är aktiva i olika samhällsfrågor, exempelvis när det ska byggas nya områden och konstgräsplaner och sådant. Men nu när en mast får bygglov invid kulturarvet så blir vi inte ens tillfrågade, i Södermöre kommundel kände man inte heller det. Där blev man också uppbragta. Vi är förvånade över att man inte blir informerad, säger Lisbeth Svensson som också är ordförande i Kalmar läns hembygdsförbund.

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 22 augusti 2019