Lisa vill sy ihop sig med turismen

  • Lisa Warsén gör nytt av gammalt. Och så sparar hon på gamla plädar från den svenska industrin.
    reportaget

Hon är författare, forskare och konsult med lång erfarenhet inom kommunikationer, lokal utveckling och skapande kreativitet. Nu har Lisa Warsén flyttat till Orrefors och vill därifrån skapa ett helt nytt projekt tillsammans med ortsborna.

Orrefors. Som den forskare Lisa Warsén i grunden är, vill hon förstås också forskningsförankra det projekt som hon vill starta i Orrefors. Ett projekt som går ut på att göra något tillsammans som i sin tur kan gagna hela orten.
Affär, komunikationer och hus
– Min idé är att få folk att göra grejer som jag sedan kan sälja på kommission i min butik. Vi måste vara rädda om det vi har och nydana. Basen i ett samhälle är att man har en affär, bra kommunikationer och hus att bo i, säjer Lisa, som redan bevisat att det går att få nytt liv i en ort, bara man gör det tillsammans.
Leksand är ett bra exempel på detta. Där har Lisa varit projektledare och koordinator för ett utvecklingsprogram och även skrivit en bok om projektet som hette Vi gör det tillsammans.
Hon vet att det finns kraft i att verka tillsammans lokalt, men att det också kräver intresse, engagemang och eldsjälar på alla nivåer. Samma kraft är hon säker på att det finns i Orrefors.
Bok om Hammarskiölds mamma
Lisa har också skrivit en bok om Dag Hammarskjölds mamma Agnes. En kvinna i solstrålens tjänst och som gett henne inspiration på mer än ett sätt. Även i designkretsar har Lisa ett namn och är hedersledamot i föreningen Svenska industridesigners. Bland annat har hon på uppdrag från Leksands kommun gjort en landskapspläd med Dalahästar som är varumärkesskyddad i hennes namn.
Carl-Philip fick en pläd
– Det kom 500 delegater till världskongressen för industridesigners och alla inklusive prins Carl-Philip fick var sin sådan pläd, berättar Lisa.
Med alla sina erfarenheter och stora intresse för allt som tillverkats i Sverige genom åren, vill hon med sitt projekt forska i alla dessa riken som finns i Sverige som Träriket, Tygriket, Möbelriket, Slöjdriket och inte allra minst Glasriket.
– Jag vill sy ihop mig med turismen, loppisar och företag som vi är stolta över. Tänk bara på hur många stolta Nybrobor det måste finnas? Så mycket som tillverkats och fortfarande tillverkas här. Jag hoppas jag skulle kunna utveckla något ihop med Nybro Brunn, för där finns en hel del idéer.
I Lisas hem i Orrefors finns en hel skatt med tyger, garner, trådar, tofsar, plädar, band, ja allt som det går att sy något av. Och syr, det gör denna kreativa kvinna så att det står härliga till. Enorma mängder tyger och broderier som hon har hittatpå olika loppisar, har fått nya liv.
Den gamla broderade tavlan är plötsligt modern, het och riktigt inne nrä den blivit omgjord till kudde.
Upplevelseaffär
– Vi måste vara rädda om det vi har, se det vi har och lära oss om det vi har, menar Lisa och tar författaren Selma Lagerlöf som exempel.
– När hon skrev boken om Nils Holgersson ville hon lära barn om geografi. Men hon visste inte att hon genom det var en riktig näringslivsutvecklare. Hon var före sin tid. Nu hoppas jag på att få igång folks tänkande. De här sakerna måste man ta sig tid att uppleva och få en känsla för. En upplevelseaffär.
Ann-Heléne Thörning