Lisa kikar efter sälar vid kusten utanför Djursvik

  • IMG_2509

Tisdag morgon, klockan är 8.30 och molnen är blyertsgrå. Termometern visar 17 grader, men vinden från väster friskar i ordentligt. Över gästhamnen i Bergkvara vakar en  ensam mås vid inloppet. En grupp tärnor svischar förbi ett par meter ovan vattenytan. Snart är de försvunna utom synhåll.
– Det är bra sälväder i dag, säger Rolf Lindquist.

BERGKVARA. Han är kapten på Kronan som ska ta en grupp resenärer ut på sälsafari. Vi har med oss kikare, kamera, fika och varma tröjor.
– Vi ska räkna sälarna. Den som räknar fel får betala dubbla biljettpriset, skojar Rolf Lindquist.
Medan båten långsamt tuffar på norrut utmed kusten upp mot Djursvik  ser vi konturerna av Garpens fyr och därefter passerar vi en stor koloni med glupska skarvar som sitter och torkar sina vingar. Gråsälen är Östersjöns vanligaste säl, knubbsälen är något mindre Men en kvarts båtfärd från Berg-kvara finns Östersjöns största koloni med knubbsäl och efter ungefär 15 minuters resa stänger Rolf Lindquist av motorn. Båten glider långsamt in i sälarnas område. Vi ankrar upp och plockar fram kikarna och kamerorna.

– Jag vill inte köra närmare än så här, jag är rädd att skrämma bort dem. Det handlar också om respekt för sälarna, förklarar Rolf.
Lisa och Victor Arvidsson följer med mormor Anita Andersson och farmor Eva Arvidsson på sälsafari. Med på färden är också en duo från Kalmar, mor och dotter, samt
Anders Mårtensson, som är ordförande i Garpens Vänner, den ideella förening som anordnar sälsafarin.
– Det är faktiskt första gången jag gör den här turen. Jag har en egen båt som jag annars brukar åka ut med, säger Anders Mårtensson.

Sälarna ligger på stenar eller guppar i vattnet och låter sig lugnt betraktas. Det är inte alldeles enkelt att få syn på dem. Men om man tittar noga kan man skönja en kut inklämd mellan två sälar.  Vi ombord på Kronan av Bergkvara är nyfikna på sälarna och åtminstone en säl är i sin tur nyfiken på oss och båten. Sälen simmar nära båten, sticker upp i nosen ur vattnet och tittar med snälla ögon på oss. Den närmar sig båten motsols, som för att undvika våra blickar och våra kameror.
Lisa Arvidsson lyfter
kikaren och räknar.
– Jag får det till 13 sälar därute, säger hon.

Janne Adeen

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 27 juli 2017