Lilian fann receptet för framgång

  • sagerforsDSCN0611 (kopia)

Smarriga kokostoppar, krämiga brownies och underbart matbröd bakade av mjöl direkt från kvarnen och på riktig surdeg, är Lilian Sagerfors recept på hur man lyckas med bageri, trots liten skala och långt ute på landet. 

Underbara dofter av kola, kokos och citronzest är det första som välkomnar mig när jag hälsar på hos Lilian i det lilla gårdsbageriet i Ekenäs. Ett litet hus som tidigare var familjens carport, men som när den första bagarstugan redan första säsongen blev för liten, fick lov att byggas om till ett lite större bageri. Och det är här Lilian numera tillbringar det mesta av sin vakna tid. Det som började med drömmen om ett litet bageri på hobbynivå, gick snabbt över till att bli en riktig verksamhet som lockar folk att om helgmorgnarna ställa sig i kö för att få sitt frukostbröd.

– Jag är uppvuxen här i huset bredvid och bor med min sambo i ett litet rött hus här intill. Mitt intresse har alltid varit att laga mat och utbildade mig därför till kock. När jag jobbade på Kallskänken inne i Kalmar, så började vi också att baka eget surdegsbröd, vilket var jätteroligt. 

Så pass roligt att hon bytte jobb och började jobba som bagare hos Fredrik Johansson Wingqvist, när han startade upp Fredriks bröd och bakverk i Färjestaden. Där fick hon verkligen vara med och bygga upp ett bageri och ett företag från starten. Vilket tydligen inspirerade, för bara 1,5 år senare var det dags att starta eget hemma i Ekenäs. Ett litet bageri där specialiteten är genuint kalljästa surdegsbröd blandade för hand och bakverk, men också hemmagjord saft, marmelad, kola och müsli. Här är det noll helfabrikat och bara rent hantverk som gäller, då allt görs från grunden med rena närproducerade produkter.

Lilian tar fram ett zestjärn och en underbar doft från nyrivna citroner sprider sig i lokalen. Nu ska det bakas kokostoppar och hon blandar råsocker, brynt smör, rostad kokos och citronzesten till en smulig deg som ställs för att vila. Hon fortsätter med att göra kola som hon sedan omsorgsfullt slår in i papper.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 3 oktober 2019