Lever för berättandet

  • _MG_7435 kopia

För Karin Westbergh har en fråga många gånger lett till något mycket större. Som den gången hon fick förfrågan från Svenska institutet om att föreläsa om Astrid Lindgren. Något som ledde till att hon kom att bygga upp en hel barnboksavdelning i Kaliningrad. Eller som när Barbro Kamras frågade om Karin inte skulle starta cykelpaket, vilket ledde till att hon kom att bli välkänd för sina matvandringar.

Det är inte för  intet som Karin Westbergh redan som liten bestämde sig för att bli bibliotekarie. Berättelser är nämligen något som alltid legat henne varmt om hjärtat. Så gott som alla hennes olika jobb har på ett eller annat sätt handlar om just berättelser och berättandet.

– I grunden har jag en fil kand i matte, data och  företagsekonomi. Men efter utbildningen kom jag att jobba som bibliotekarie, det jag velat bli ända från början, berättar  Karin.

Karin växte upp i  Kalmar. Efter gymnasiet ägnade hon sig under en tioårsperiod åt studier och jobb på andra orter runt om i Sverige. Bland annat arbetade hon som bibliotekschef i Kristianstad. 1983 återvände hon till Kalmar igen, och här har hon bott sedan dess.

– När jag flyttade tillbaka fick jag jobb som mattelärare på Lars Kaggskolan. Men jag visste inte om jag skulle våga ta det. Jag klarade av att räkna själv, men skulle jag klara av att lära ut det?

Inför tillbakaflytten hade hon även sökt en tjänst som bibliotekarie. Strax efter beskedet om att hon fått lärartjänsten, kom även beskedet att hon fått bibliotekstjänsten. Ni kan nog gissa vilken tjänst hon valde.

– Jag valde biblioteket, ler Karin.

Under många år, när hennes tre barn var små, arbetade hon passade nog som barnbibliotekarie. Men så småningom kände hon att hon ville göra lite annat. Det ordinarie arbetet på biblioteket varvades bland annat med bokprat ute i skolor samt uppdrag för Bibliotekstjänst.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 21 december 2017