Lever för att hjälpa andra

  • _MG_8884

Efter 20 års städande sade Lena Enströms kropp stopp. Hon blev sjukskriven och fick strikta order från läkaren om att byta bransch. Händelsen kom att öppna helt nya dörrar.

Kalmar. När vår tidning ringer på dörren till huset där Lena Enström med familj bor möts vi av glada skall. För familjen består inte bara av människor, utan även tre hundar. Plus två katter.
– Hej och välkommen, säger Lena när hon öppnar.
Mopsen Doris är mest ivrig av hundtrion att komma fram och hälsa. Lena säger att vovven brukar lugna sig ganska snabbt. Hon häller upp kaffe, ställer fram en kaka på bordet. Vi slår oss ner.
– Jag har alltid gillat djur. Men jag hade bara undulater när jag växte upp, säger Lena och fortsätter leende.
– Jag minns en gång när jag kom hem med en hamster. Mamma gillade djur men hon vägrade ha den i huset, så jag fick lämna tillbaka den.
Under hela Lenas liv har djur betytt mycket mer än bara sällskapet.
– För mig är djuren ren terapi. De ger så mycket kärlek och värme, säger hon och tillägger.
– Människor kan göra en besviken, såra en. Men djur är alltid genuina. De ger bara kärlek till en och det är så underbart.

Något som alltid har präglat Lenas arbetsval har annars handlat om människor. I grund och botten är hon utbildad fritidspedagog, fast tiden som det har varit kortvarig.
– Jag har alltid slinkigt in på sociala arbeten. Fast jag har oftast jobbat
ensam, för ska jag analysera mig själv passar jag inte in på en stor arbetsplats med en massa anställda.
Hon skrattar och säger att det är komiskt. Just att hon älskar att ta hand om andra människor, men att hon trivs bäst med att
utföra jobbet själv.
I över 20 år arbetade hon som lokalvårdare åt ett fastighetsbolag.
– Jag trivdes med mitt jobb men tyvärr städade jag sönder mig.

Efter en tuff tid som slutade med utförsäkring valde hon att våga satsa helt från början. På något helt nytt.
– När jag blev utförsäkrad hade jag tid att fundera på vad jag verkligen ville jobba med. Det slog mig snabbt att jag alltid har vurmat om äldre människor. Jag tycker om att finnas där för dem.
2016 startade hon Lenas Seniortrivsel.
– Grunden med företagsidén handlar om kontinuitet. Man hör ofta personer med hemtjänst säga att det hela tiden kommer olika personal, det märkte jag själv när min mamma fick sin demenssjukdom.
– Min tanke är att mina kunder ska veta att det är alltid Lena som kommer, ingen annan!
Vad handlar det om för uppdrag?
– Den korta beskrivningen är att jag gör i princip allt det som hemtjänsten gör, och även allting som hemtjänsten inte gör. Jag brukar skoja om att jag i stort sett gör allt, förutom att meka med bilar.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 29 november 2018