Lennys gäng ska kämpa med svarta ögon och ett leende

  • Lenny 1 kopia

Lenny Eriksson har varit ishockeytränare i 30 år. Nu i sommar tog han över som tränaren för Kalmar HC och han vet hur han vill ha sina ishockeyspelare.

– De ska vara svarta i ögonen och ha ett leende på läpparna.

Nu ska den förre Nybro Viking och IK Oskarshamn-tränaren bygga upp Kalmar HC och till att börja med etablera Kalmargänget i division 1.

För Lenny Eriksson handlar ishockeyn väldigt mycket om att ha attityden att kämpa och jobba hårt för sitt lag.

– Ishockey är i första hand en kampsport, men tycker man inte samtidigt att det är roligt kommer man inte att kunna behålla rätt attityd.

Samtidigt understryker han vikten av att spelare och ledare trivs i sitt lag.

– Det kvittar vad du arbetar med. Om du inte har roligt kommer du inte att få ut ditt bästa.

Han erkänner att den insikten blivit större med åren och att han förändrat fokus som tränare.

– När jag började som tränare handlade nog 95 procent om fysisk träning och isträning. Nu skulle jag säga att det är 60 procent av jobbet. Nu handlar mycket av coachning om att prata med spelarna. Grunden är fortfarande viktig, men har spelarna inte rätt attityd, spelar det andra ingen roll.

Lenny Eriksson växte upp i Hedesunda några mil från Gävle. Det var därifrån han hämtades till Brynäs IF. Vid den tiden var Brynäs Sveriges överlägset bästa ishockeylag sedan tio år tillbaka. Gävlelaget utmanades egentligen bara av Leksand och bestod nästan helt av landslagsmän.

– Det var bara legendarer vart man såg när man klev in i omklädningsrummet. Det var till att räta på sig och inte vika undan.

Det blev ett SM-guld med Brynäs innan han gick vidare till Örebro, där det blev åtta säsonger. Men i mitten av 1980-talet flyttade Lenny Eriksson till Norge. Han träffade en kvinna, bildade familj och hade en framgångsrik karriär som spelare i Storhamar. De sista säsongerna som spelare var han dessutom tränare.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 23 augusti 2018