Lennarts hjärta hör hemma på Flöget

  • lennartDSCN0195 (kopia)

För 60 år sedan blev den då 18 år unge fotbollsspelaren Lennart Carlsson invald i Flygsfors-Gadderås IF:s fotbollssektion. Sedan dess har han varit idrottsklubben trogen och är med sina 77 år fortfarande något av klubbens hjärta och stora kreatör.

Tro det eller ej, men han är född i Alsterbro och bor i Nybro. Denne bygdens fotbollslegend, som under sina 60 år i föreningen helt unikt gjort 435 mål på drygt 700 matcher! Lennart Carlsson har inte bara varit en duktig fotbollsspelare, han har lagt ner hela sin själ i en förening som han hållit lika kär som sin egen familj.

– Jag växte upp i Alsterbro där min far var mjölnare. Men han trillade på en isgata och slog sig så illa att han spräckte skallen. Han fick 37 kronor i månaden i sjukersättning och när jag var nio år flyttade vi till en gård i Kolsbygd som hans farbror ägde. Så småningom började jag spela fotboll i Orrefors pojklag och senare med juniorerna. När jag började på glasbruket i Flygsfors så värvades jag till FGIF, men Orrefors ville då först inte släppa mig, berättar Lennart, som till slut i alla fall kom loss och kunde starta det som skulle komma att bli en osedvanligt lång karriär i klubben.

– Man var väl så dålig att ingen annan klubb ville värva mig, säger han och skrattar gott. Men det är nog en sanning med modifikation. Han började som anfallsspelare och har sedan dess spelat på alla platser utom i målet och har som sagt gjort 435 mål. Det sägs att han var bäst som libero.

Laget spelade i div VII, men avancerade en gång till div VI. På 1940-talet fanns nästan 30 olika idrottssektioner i föreningen och fotbollen var en av dem. Lennart blev ordförande för den sektionen i 34 år och är numera vice ordförande, marknadsansvarig och (red anm.) föreningens kreatör och idéspruta.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT 15 augusti 2019