Ledare:Visst vill vi ha en levande landsbygd

Att se hus där människor bor, att se djur som betar och ger mat och håller markerna öppna, det är så vi vill se bygderna runt omkring oss.

Landsbygdsminister Eskil Erlandssonvisar på att svenskarnas engagemang kring djurskydd och intresset för miljöfrågor är större än någonsin. Svenska lantbrukare är duktiga på att bedriva hållbart lantbruk, och att de är i världsklass beträffande djurskydd och att producera miljövänlig mat. Trots detta importeras nästan hälften av all kött som vi äter i Sverige. Därför vill han och Centerpartiet ställa högre krav på kommuner och landsting, så att mer hänsyn tas till djurskydd och miljö.
Men det är också allas vårt ansvar att bidra till en levande och hållbar landsbygd. Det är jag som väljer vad jag lägger i min varukorg när jag handlar och inte minst vad jag väljer bort. Just nu finns alla möjligheter att köpa närproducerade livsmedel. Dessutom erbjuder trädgårdar och skogsmarkerna bär och svamp. Snart finns ett stort urval av frukt, som garanterat inte är åksjuk. Det kanske till och med är så att du har ett överflöd av något i trädgården som du kan erbjuda till någon. För tar vi alla tillvara de resurser som finns nära oss så behöver vi inte köpa livsmedels om åkt över hela jordklotet. Låt oss slippa äpplen från Australien i vinter och i stället ta vara på våra egna fina svenska äpplen som har en mångfald av sorter med olika egenskaper, exempelvis konsistens, smak eller lagringsmöjligeter.
För att få landsbygden att utvecklas ska det tröga och känsliga trådburna bredbandet vara utbytt mot fiber, som möjliggör för företagen att utvecklas och för de som bor på landsbygden att ha tillgång till modern kommunikation. Sommarens åskväder har ställt till det för exempelvis turistföretag, som trots att de gjort åtgärder för att säkra sig mot så kallade strömspikar vid åskväder, inte har kunnat använda sina kortterminaler för att ta betalt, och på så vis missat kunder och dessutom fått investera i ny utrustning.
Att mobiltelefonnätet är utbyggt så att det går att ringa, har ju en av operatörerna lovat ska vara klart inom några år. Den satsningen ser jag fram emot. Visst vill jag att mina barn och barnbarn få uppleva och möjligheter att bo på landsbygden. Detta skriver jag från min sommarstuga, i östra kanten av Småländska höglandet, en dag då bigarråerna hänger tungt på grenarna, då kantarellerna kantar småvägarna i skogen och grannens kor betar i de artrika ängarna utanför trädgården och en ung familj är i full färd med att flytta in i huset de köpt i byn. Någon kan tycka att det är naiva tankar, men inte för mig, det är så här jag vill att landsbygden, ska vara.
Ingegerd Petersson ( C ) Kalmar