Ledaren – Min landsbygd

Min landsbygd
Vi är många som så här års verkligen upplever landsbygden 2014. Landsbygden som besöks av sommarstugeägare, turister på kortare besök och de som färdas genom våra bygder. Byar och små samhällen som blommar, affärernas kundantal ökar och hantverkare och de med serviceyrken har fullt upp. Professionella kulturutövare och amatörer bjuder in till arrangemang, museer, historiska miljöer, naturupplevelser och ateljéer bjuder in så vi har svårt att få tiden att räcka till. Härliga hemgjorda skyltar dyker upp och bjuder in till loppisar, auktioner och aktiviteter. Matlandet har gett avtryck, och vi hittar caféer, restauranger, och gårdsbutiker som erbjuder sina varor och måltider. För att inte tala om B&B och andra möjligheter till övernattning, som ger oss resenärer det enkelt och bekvämt att färdas. Så vill jag att vår landsbygd ska vara året om, det ska vara lika enkelt att bo på en mindre ort eller på ren landsbygd för alla i alla åldrar. Så är det inte i dag tyvärr, då kostnaderna för resor både i tid och pengar gör det omöjligt, men också utbudet av kultur och upplevelser.
Valet till riksdag, landsting och kommunerna närmar sig, många är de organisationer som under Almedalsveckan har bjudit in till seminarier och debatter, drygt 3000 arrangemang.  En av alla dessa är Hela Sverige ska leva, som är paraplyorganisation för 3 000 byutvecklingsgrupper i landet.  Hela Sverige ska leva har sammanställt en ”100 lista” på idéer som gynnar och underlättar för boende på landsbygden. Vidare har Hela Sverige ska leva sin ”digitala valstuga” öppen redan nu, bara att stiga på och tycka till, ta och gör det! Eller ska du ta båten över till Gotland och Almedalen, varför inte passa på söndagen den 6 juli och ta tillfället att lyssna på Annie Lööf.
Det är ju en månad sedan vi gick till val till Europaparlamentet. I valrörelsens slutskede kom matfrågan upp väldigt tydligt. En fråga som vi i Centerpartiet alltid har på vår agenda. Nu äntligen kom djurvälfärden, möjligheten att välja varor tillverkade med samma höga djuromsorg som de som produceras av våra lantbrukare i Sverige, även inom de offentliga verksamheterna. Men inte minst att vi som konsumenter ska ha möjlighet att välja svenskt. Jag hoppas verkligen att den trenden fortsätter. Nu har vi ju alla möjligheter att köpa närproducerat, vi bor ju på Sveriges matbord.
Om vi alla är noga med vad vi väljer när vi är i butiken, om vi väljer närproducerat, ekologiskt och Fairtrade certifierat för den som så önskar, så är jag övertygad om att vi bidrar till att nå klimatmålen och även att vår själ mår bättre när jag vet varifrån maten på min tallrik kommer. Åksjuk mat vill vi inte ha, nu tar vi möjligheten att själva ut och resa och uppleva vår närmiljö.

 

Ingegerd Petersson (C) Kalmar