Ledare:EU – viktigare än du tror

Jag har varit i Europaparlamentet och bland annat träffat den Centerpartistiska Europaparlamentarikern Kent Johansson. Det låter inte så spännande och upphetsande kanske, och någon kanske tappar intresset. EU – pust … men det är mer spännande än du tror!

Nästa år är det ett så kallat supervalår. 25 maj 2014 är det val till Europaparlamentet. Ett val som sker vart femte år, 2014 kommer det samma som våra egna val i höst. För mig som Centerpartist kan det kan tyckas vara mastigt att ta sig ann två olika val på samma år, men det är två val som är så pass viktiga att man inte kan luta sig tillbaka och tänka ”att det där löser sig nog”. Det är så många beslut som tas i Europa parlamentet och som påverkar oss på så många sätt. Nej, det duger inte med att bara 43.15% av Kalmar läns innevånare röstade förra gången.

Varför ska man då rösta? Ja, egentligen är det ganska enkelt. Om man hårdrar det, två ord – ekonomi och fred. Det är länge sedan vi var en isolerad stat – Vi får gå tillbaka till jägarstenåldern, då gick vi omkring som vi ville, jagade, samlade och försökte mest bara överleva. Idag är vi helt beroende av omvärlden. Varför ska vi då göra som Norge, sitta utanför och bli berörd av olika beslut – och då valt bort möjligheten att påverka besluten? Det är inte så enkelt längre att det finns rena Europa frågor, EU-beslut hänger ihop med våra beslut i riksdagen och varenda kommun. Men vi ser det inte så tydligt, här kommer några korta tydliga bra exempel på vad som hänt i Europa tack vare EP: du behöver inte pass inom Europa längre, det är mycket enklare att studera för våra unga i Europa. EU har drivit att om man får problem vid förseningar med tåg/färja ska man ha samma rättigheter som när man flyger, alltså rätt att få ersättning vid förseningar och inställda tåg/färjor. Tretton ledande mobiltelefontillverkare har gått med på att genomföra ett gemensamt system för laddare som säljs inom EU. Dessa få exempel visar på att inom EU avhandlas stort och smått. Och man kan ogilla att EU har åsikter om våra lakritspipor och snus, men – vi har lyckats att förhandla om undantag. Så det finns alltid möjlighet till vinst för regeringar/politiker som är ihärdiga.¨

Genom våra folkvalda politiker som i många fall sliter hårt – får vi genomslag för många viktiga frågor. Jag som vid mitt besök vid Europaparlamentet fick tillfälle att träffa den Centerpartistiska parlamentarikern Kent Johansson känner mig trygg. Där finns engagemang, kunskap och kontakter rakt ner i vår svenska mylla. När han säger att Europasamarbetet ska handla om 500 miljoner människors möjligheter och drömmar blir jag glad. Det är så det ska vara. Men EU ska inte bli en superstat, utan när Kent bestämt hävdar att EU ska ta hand om allt det där som inte kan lösas nationellt, regionalt eller lokalt känner jag igen Centerpartistisk ideologi. Beslut så nära som det går. Men det är inte möjligt för mig som boende ute i Alsterbro att lösa problemen med Östersjön, inte ens problemen i Hindsjön. Utan i dessa frågor måste vi lyfta blicken och se till vår kanal (läs EU) att lösa problemen.

Avslutningsvis, den viktigaste aspekten med EU finns kvar, och det som egentligen var en av anledningarna att man 1951 startade embryot till dagens EU. Det som då blev Europeiska kol- och stålgemenskapen – vilket var fred och att gemensamt bygga upp Europa efter kriget. Det får vi ha all anledning att vara tacksamma över. Vi har fred, men inget är säkert, och den kräver ditt engagemang och din röst i valet.

Ing-Marie Rosén