Ledare:Demokratin måste alltid återvinnas

 
I början av 1940-talet fanns det endast ca 10 stater som kunde kallas demokratiska, Övriga länder var fascistiska, kommunistiska eller styrda av militärdiktaturer. Några länder var också ockuperade. Det är viktigt att vi i dag har med oss den kunskapen när vi ser på världen i dag. Om det gått illa i andra världskriget så kunde vi ha haft en helt annan värld i dag.

I dag har vi en värld där flertalet stater vill kalla sig demokratiska och det har varit en enorm utveckling sedan kommunismens fall i Östeuropa. Även om många fortfarande är tveksamma demokratier. En demokratisk stat är inte bara att man får rösta i valet det är också principer i rättstaten om alla människors lika värde oavsett kön, ålder och sexuell läggning och där man fördelar makt och inflytande efter folkets röst. Det finns i länder tveksamma demokratiska inslag som t.ex. enmansvalkretsar där ett parti kan få regeringsmakten och majoritet i beslutande församling med under 40 procent av väljarna. I Riksdagsvalen finns det höga spärrar för att gynna maktpartiet.
Fortfarande finns det länder som inte anser att demokratiska fri och rättigheter är det som gäller. Världens folkrikaste stat Kina tillämpar rå kapitalism i si n ekonomi med politiken är kommunistisk diktatur. Oljestaterna i arabvärlden köper invånarna med sin ekonomi och inte genom demokrati.

Jag tror att demokratin kan utvecklas. Kommunikationerna, snabbheten i vår information och ökad tillgång till Internet och mobila lösningar över hela jordklotet gynnar demokratin och mänskliga fri och rättigheter. Om 10-15 år finns förutsättningarna att 95 procent av jordens befolkning har hyggliga demokratiska fri och rättigheter. Men demokratin måste alltid återvinnas det finns alltid krafter som anser att egen makt går före folkets.

Hur står det till i vår ankdamm?

När jag i lördags sålde lotter för Nybro Vikings så stod det fyra män och propagerade för proletären och det kommunistiska partiet. Vi har vänsterpartiet som tidigare kallade sig för kommunister där flera är aktiva från den tiden. Vi har Sverigedemokraterna som har sitt ursprung i en rasistisk ideologi.

Tidigare var det otänkbart att ta in Vänsterpartiet i en regering men 2010 så var det socialdemokratiska valbudskapet att (v) skulle in i regeringen. Ett problem är att nu blir plötsligt Vänsterpartiet ”rumsrent” risken är att Sverigedemokraterna också blir det om några val om de mot förmodan skulle finnas kvar i framtiden. Vi måste alltid värna och utveckla vår demokrati även i vårt land.

 

Alla trodde det skulle bli Anders Lundell som skulle bli ny KS-ordf. i Nybro men det blev oväntat Mikael Svanström. Han har en del att bevisa och även förändra i det nya majoritetsstyret (M) och (S). Kommer han att fortsätta på den inslagna politiska vägen?
Nu avgörs inte politiken i ett parti av en person även om Markus Lund nog bestämt det mesta i det socialdemokratiska partiet.

Stig Davidson