Ledare:Centerpartiet har många styrkor

”Det var en gång ett land där principen att Alvedon och nässpray skulle köpas på en statlig butik, var viktigare än snabb hjälp till medborgare med snuva. Där en byråkrat tog en titt på din hemadress och tilldelade ditt barn en skola, och dig själv en vårdcentral. Alldeles oavsett vad som passade dig.”
Så inledde Annie Lööf Centerpartiets stämma i Karlstad förra veckan. Hon fortsatte med exempel såsom att ett vårdbiträde förut betalade mer än halva sin lön i skatt, att Sverige toppade sjukskrivningsligan i Europa och att dörren var stängd för östeuropéer som sökte jobb.
Jag var inte själv på plats i Karlstad, men kunde följa stämmans första dag från tv-soffan. Och vet ni, det var nästan som att vara i Karlstad. Annies entusiasm och ”fighting spirit” gick rakt genom rutan! Nu är jag ju själv politiskt aktiv och tycker att jag hänger med rätt bra i politiken. Men tänk vad man tar saker för självklart. Regeringens politik de senaste åren har inneburit en mängd frihetliga reformer, som man idag tar för givna. Reformer där staten lägger sig i lite mindre och där vi själva fått lite mer att säga till om. Alltifrån att kunna välja skola och vårdcentral till att kunna köpa nässpray på Coop på vägen hem från jobbet.
Annie var tuff i sitt tal. Hon utmanade Stefan Löven att komma ut på banan och ta debatten om landsbygdsfrågorna. Samtidigt påminde hon om att socialdemokraterna vill införa skatt på handelsgödsel, införa en slakteriavgift och lastbilsskatt på mjölkbilen. Hon pratade om miljöfrågorna på ett personligt sätt, utifrån hur hon själv tänker som moster till en 1-åring: ”Föräldrar har alldeles för mycket saker att bekymra sig över. Det är helt orimligt att cancerframkallande ämnen i mat och kläder ska vara ett av dem. Vi, och kanske framförallt våra barn, har rätt att leva i en giftfri vardag. ” För det är ju det där miljöpolitiken handlar om, det allra närmaste. Som nappflaskor, badankor i plast och t-shirts med tryck. Då krävs det ett totalförbud mot det hormonstörande ämnet Bisfenol A, skatt på kemikalier och produktmärkning. Bland miljöfrågorna finns mycket att göra. Men visst märks det också att Centerpartiet har gjort skillnad i miljöpolitiken. Vindkraften har sjudubblats, det rullar 450 000 miljöbilar på Sveriges vägar och andelen förnybara bränslen i transportsektorn har fördubblats.
Annie markerade också mot Sverigedemokraterna i sitt inledningsanförande. Centerpartiet ska vara deras främsta motpol. ”När de säger stäng ska vi säga öppna. När de säger skillnader ska vi säga likheter. När de vill ställa människor mot människor ska vi bygga ett starkare samhälle. När de säger olika ska vi säga lika. När de säger åk hem ska vi säga, kom hit.” Det är ett öppet och humanistiskt synsätt. Det finns en väldigt bred uppslutning i Centerpartiet för en öppen och en human flyktingpolitik där vi ser människors lika rätt och värde.
Aftonbladets Lena Mellin skrev efter stämman en krönika där hon menar att Centerpartiet har många styrkor: Ett modernt idéprogram, en oomstridd partiledare med självförtroende, många kvinnliga förebilder och aktiva unga företrädare. I Karlstad visade Annie att hon med avstamp i idéprogrammet är just det som Mellin beskriver; en politisk förebild med självförtroende och driv.

Karina Helmersson