Ledare: Vindkraften har sjudubblats sedan 2006

Jag har tidigare noterat kyrkovalet i min krönika. Nu har vi facit i hand och kan konstatera att det blev inga stora förändringar. Tyvärr gick Sverigedemokraterna fram något men vi kan också notera att Centerpartiet är starka i kyrkopolitiken. I Nybro kommun har Centern 33 procent av väljarna i kyrkan och är större än Socialdemokraterna. Även i Stiftet och på riksplanet är Centern fortsatt starka. Valet visar att kyrkoväljarna fortfarande uppskattar att det finns partier som ställer upp. Man vet då vad man får för kyrkopolitiker.

Om vi jämför med 2006 så har vindkraften sjudubblats. Det visar att Centerpartiet som i regeringen har ansvaret för energipolitiken lyckats att göra verkstad av sin energipolitik. Miljöpartiet som före 2006 hade möjligheter att påverka (s) i energipolitiken pratar om sin miljö- och energipolitik men det händer inget, Centerpartiet – Miljöpartiet 7 -0 när det gäller förnybar energi.

Jag hade förmånen att vara inbjuden till EON:s invigning av den havsbaserade vindkraften vid Kårehamn på Öland. 16 stora vindkraftverk som själva klarar en stor del av Ölands elförbrukning. Invigare var IT- och energiministern Anna-Karin Hatt hon är en kunnig energipolitiker som är klar och tydlig på vad som behövs för att utveckla Sveriges energipolitik. Borgholms Kommunstyrelseordförande Lisbeth Lennartsson gjorde också ett starkt inlägg om betydelsen av vindkraftsatsningarna på Öland därtill på engelska. Vill vi ha en fortsatt satsning på vindkraft, bioenergi och andra miljövänliga bilbränslen så är det viktigt att Centerpartiet har inflytande i regeringspolitiken även efter 2014 års val.
Centerpartiet genomförde för någon vecka sedan sin partistämma i Karlstad. Jag tror det var min 45:e stämma. Centern la en bra plattform inför nästa års val. Vi har nu ett idéprogram som grund och många viktiga beslut som markerar vår landsbygdspolitik, miljöpolitiken och framflyttade positioner på det socialpolitiska området för äldreomsorg och skola. Det ska dock noteras att skola och äldreomsorg som diskuteras så flitigt i rikspolitiken är kommunala frågor. Det är upp till de enskilda kommunerna att visa hur man hanterar dessa frågor.

En vecka efter C-stämman så hade KD stämma. Vi noterar där att KD är på väg att driva frågan om en statlig sjukvård. Tycker KD att staten sköter sina områden så bra, titta på Arbetsförmedlingarna och Försäkringskassan dessa organ står inte högt i kurs. Då skulle det sitta statliga tjänstemän och bestämma i den lokala sjukvården. Ett råd till KD lägg ner Er centraliseringsiver

Till sist grattis Kent Johansson som överlägset vann provvalet till Centerpartiets EU-lista. Kent bor i Skara men också på Öland.

Stig Davidson