Ledare: Supervalåret 2014 – som en koffeinfri cappuccino?

I år, 2014, blir den moderna tidens första supervalår. Det politiska intresset borde väl gå på högvarv? Johan Norberg skrev nyligen att vi närmar oss ”Seinfeldvalet” 2014 som handlar om – ingenting (!). ”
Vi har både en regering och opposition som tror att vägen till valseger är att göra sig till en koffeinfri cappuccino.”
Frågan är: Hur stora är egentligen skillnaderna mellan regeringsalternativen? Om det nu inte skiljer så mycket kanske det är dags att pröva något nytt?
Förleds inte av sådant försåtligt tal. Vänsteroppositionen vill säkert låtsas som om de erbjuder en plusmeny. ”Allt gott som finns nu ska finnas kvar. Fast lite rättvisare och finare”. Vad de inte talar så mycket om är baksidan av deras gamla vänsterpolitik. Om olyckan är framme i september och ett maktskifte sker så kommer det att märkas, tvivla inte på det. Låt oss titta på några exempel.
Stimulera eller hindra jobbskaparna? Sedan 2006 har vi förnyat arbetslinjen. Nu vill vi gå vidare. Ge de jobbskapande företagen ett lyft till. Genom sänkta kostnader och minskat krångel kommer företagen att gå bättre och fler människor kunna erbjudas arbete. Mot detta står vänstersidans föråldrade och stelbenta AMS-politik. Fokus på bidrag istället för jobb. Kraftiga skattehöjningar på de jobbskapande företagen. Med den politiken lurar strax jobbkrisen bakom hörnet.
Utveckla eller glömma landsbygden? Vi vet att tillväxt skapas i hela landet. Vi har politiken för att få fram växande företag. Såväl på landsbygden som i mindre orter och i städer. Oppositionspartierna vill gärna hålla upp landsbygdsskylten. Men de förstår inte villkoren för arbete och småföretag runtom i Sverige. Varför skulle de annars lägga nya tunga skattebördor på företag på landsbygden, på landsbygdens transporter och på de gröna näringar?
Öka eller bromsa den gröna omställningen? År 2013 skrevs det politisk historia. För första gången i modern tid produceras mer än hälften av all energi förnybart. Vi vill gå vidare och öka insatserna för att nå ett 100 procent förnybart Sverige. Ännu mer grön energi likväl som hållbara transporter.
Mot detta står de rödgröna partierna utan gemensamma besked om hur vi ska klara utmaningarna för miljö och klimat. Risken är stor att den nödvändiga gröna omställningen stannar av. Slutsatsen blir att valet inte är en harmlös provning av ofarliga kaffesorter. De två valen supervalåret 2014 är på blodigt allvar.

Anders Åkesson