Ledare: Sporten är viktig

Jag tillhör de i vårt land som gillar sport, egentligen all idrott. Men jag får erkänna att hockeyn är nog nummer ett. Det skulle vara ganska trist i Nybro om vi inte hade hockeyn. 20-25 gånger under en säsong samlas i genomsnitt nära 1 000 människor i Nybros ishall.

Med supportrar som känner med sitt lag i med och motgång. Visst det finns en idrottens svans som kastar flaskor och päron på spelarna. Men detta är i första hand ett problem i storstäderna framförallt i Stockholm. Det fungerar på så sätt att ju större orter desto fler ”neandertalare” det är ytterligare ett motiv för ett decentraliserat samhälle. Här har samhället och Idrotts-Sverige en viktig fråga att arbeta med. Här har vi en del att lära av England som kom till rätta med sina fotbollshuliganer. Den som inte sköter sig på läktaren ska ”portas” från all idrott.
Visst var det en höjdpunkt när Sverige i söndags kväll vann VM-finalen med 5-1 där kanske en tredjedel av svenska folket satt framför TV-apparaten. Det visar att sporten har en social funktion i vårt samhälle. Där familjen kan samlas för att se ett stort idrottsarrangemang.
Nu är det inte bara publiksporterna som är viktiga. Det finns många föreningar som gör viktiga insatser för många. Madesjös dam- och flickverksamhet, Flygsfors/Gadderås, Pukeberg och Örsjös fotbollsklubbar och Nybros Innebandy för att ge några exempel.
Östran
Den stora stiftelsekoncernen som också äger denna tidning maximerar nu verksamheten genom att skära ner personalen på Östran och samordna journalistiken. Det enda hindret för en total integration av verksamheterna i Barometern och Östran är presstödet som inte faller ut om det inte finns en del unikt material i tidningarna. Det som kommer att skilja är ledarsidan och det går nog på ett ut, två ganska harmlösa ledarsidor. Där vi kan konstatera att den regionala aspekten från båda tidningarna inte går utanför den gamla stadsgränsen i Kalmar.
För övrigt hade Östrans ledarsida haft synpunkter på min förra text. Jag skrev då att socialdemokraternas nomineringsförfarande är stalinistiskt. Vad jag menar är att (s) nomineringar sker i slutna rum utan insyn. Nu har flera socialdemokrater i landet varit lika kritiska som jag var ur ett allmänt demokratiskt synsätt bl. a Thomas Bodström. Nu ska det bli intressant att se hur (s) kommer att hantera sina nomineringar inför valet 2014. Kommer Socialdemokraterna i Nybro att våga genomföra en medlemsomröstning? Centerpartiet i Nybro har haft medlemsomröstning sedan 1973 så även inför 2014.
Skogsplantering
Varje år gör jag en miljöinsats och planterar skog. Även om det tar 70 år innan skogen har växt så att den kan slutavverkas så måste man återplantera. Skogen är en viktig del för den svenska ekonomin. Jag har tidigare förvånats över att inga svenskar vill plantera utan att vi behöver rekrytera arbetare från andra sidan Östersjön. Med 7-8 procents arbetslöshet borde det finnas arbetskraft.

Stig Davidson