Ledare: Satsa på en rättvis jul

Satsa på en rättvis jul
Nu närmar sig julen med stormsteg, till och med vädret har gett oss julkänsla. I butikerna klingar julmusiken, hyllorna dignar av varor och extra montrar är uppmonterade och fyllda med saker till lockpriser, många gånger sådant som vi absolut inte behöver.
”Sju av tio svenskar tycker att frågor om miljö, hållbarhet och socialt ansvarstagande är viktigt när de väljer vad de handlar, och vilka varor de köper. En majoritet uppger att de lägger mer pengar på ekologiska produkter nu än för ett år sedan”, skriver Svensk Handel i en rapport.
För visst vill vi alla ha en jul där vi kan känna att vi gjort vad vi kan för att fira en jul som är rättvis, även för dem som producerar de olika varorna. Väljer du en Fairtrade certifierad produkt, eller en rättvist handlad produkt, vet du att det exempelvis inte förekommer barnarbete, att de anställda har möjlighet att engagera sig fackligt och att odlarna och producenterna kan teckna långa avtal med sina grossister för att säkra försäljningen, och få mer betalt för sina produkter, som dessutom oftast är ekologiska.
Idag finns 1600 olika Fairtradecertifierade produkter i Sverige. För att underlätta för dig som konsument har Ambassadörer ”pimpat” flera butiker i Emmaboda och Kalmar. ”Pimpa” innebär att vid de certifierade produkterna finns en liten extra skylt som visar dig som konsument var produkterna finns.
Just Emmaboda och Kalmar kommuner har tagit ett strategiskt politiskt beslut om att bli Fairtrade Citys. Det innebär exempelvis att kommunen köper in kaffe, te, choklad och bananer som är producerade på ett etiskt och socialt hållbart sätt.
Sydafrika är en stor producent av Fairtradecertifierade livsmedel, men även av hantverk. Världens första certifierade vin producerades i Sydafrika, som dessutom är det enda landet som har produktion av Fairtrade certifierade produkter och där de säljs i butikerna.
När jag skriver denna text börjar minnesstunden över världsledaren Nelson Mandela på Sowetos fotbollsstadion. Hans arbete för demokrati och fred och rättvisa får vi aldrig glömma. Det kan påminna oss om hur viktigt det är med rättvisa och att leva rättvist även i Jul.

Ingegerd Petersson