Ledare: Nu är det krig mot ledningen

Denna sköna, varma höst rullar på med stormsteg, redan älgjakt och skogen dignar av trattkantareller. Fram till valet 14 september var det bara det som gällde, att vi skulle få ett bra resultat för Centerpartiet, i alla valen, men främst i kommunvalet i Nybro kommun.
Och vi lyckades, över all förväntan, och kommer nu tillsammans med fyra andra partier ta över makten i Nybro kommun. Det känns bra att vi nu får chansen att genom dialog med medborgarna utveckla vår kommun på ett bra sätt. Mycket har redan skrivits om detta och mer kommer framöver när allt är klart. Så jag tänker istället ägna mig åt andra saker som hänt i veckan som gick.

Svenska Kraftnäts  generaldirektör Mikael Odenberg har varit på besök i Nybro, helt uppenbart i avsikt att tala om var skåpet ska stå när det gäller den planerade 400 kV kraftledning som man planerar att dra från Oskarshamn, via Nybro, ner till Blekinge.

1200 markägare berörs och ett tusental remissvar har lämnats efter samråden, alla med inriktningen att det inte ska vara någon luftledning, utan den ska grävas ner. Icke, sa  Odenberg, den kan endast byggas som luftledning.

Struntprat säger markägarna,  samt kommunerna, landshövdingar, LRF och Södra med flera.  Det finns modern teknik att gräva ner ledningen, använd den.
Och här står vi nu, med oförenliga åsikter som står mot varandra.
Men alla som berörs på ett eller annat sätt av kraftledningsbygget, som riskerar att påverkas av strålningen, som kan tvingas lämna hus och hem, som kan tvingas stänga företag, som ser fastigheter skäras sönder av ledningen, kommer inte att ge upp.  För, som någon sa häromdagen, ”Nu är det krig!”

Så långt det bara  går kommer folket i bygderna att kämpa emot denna ledning, man har fått nog av att staten, när den för en gångs skull bryr sig om landsbygden, endast dikterar villkor och tar egendom, utan dialog och med en usel ersättning för markintrång och inlösen av byggnader. Och att sätta ekonomiskt värde på hus där man levt sitt liv i många år eller skog som brukats i generationer tillbaka, det är inte heller möjligt.

En annan sak som hänt i veckan,  denna gång av positiv art, är att hälften av Nobels fredspris 2014 kommer att gå till 17-åriga Malala Yousafzai från Pakistan. Hon som blev skjuten i huvudet av talibanerna men inte gav upp kampen för flickors rätt till utbildning. Det finns ändå hopp i vår grymma värld när det finns flickor som Malala.
Så stark och en sådan fantastisk förebild för ungdomar och alla oss andra. På frågan om hon inte skulle vilja hämnas på talibanerna svarar hon att hon inte vill vara som de, utan hon vill att deras barn får gå i skolan och får en utbildning.

Flickors rättigheter är även  i fokus genom en kampanj mot barnäktenskap som Plan Sweden genomför under hösten. ”Höj din röst #för henne”. Den kampanjen finns all anledning att stödja. 39 000 flickor gifts bort varje dag i vår värld

Till sist ett litet visdomsord: Lyft inte blicken för mycket, då riskerar du att snubbla på en gräsrot.. (och du ser inte trattkantarellerna).

Bodil Johansson kommunpolitiker (C), Nybro