Lärarstudenten Eric grundade Ångestskolan

  • IMG_1132 kopia

Vid 20 års ålder bytte Jonathan Bergström förnamn och blev Eric i stället. Namnbytet bottnade i social fobi.

– Jag skämdes över min stamning. Rädslan hade tagit kontrollen över mitt liv. Jag drog mig undan och isolerade mig, berättar Eric som flyttade till Kalmar för att utbilda sig till lärare.
I stället kom han att grunda Ångestskolan.

Ångestskolans uppdrag är att göra psykisk ohälsa lätt att förstå. Med pedagogiska filmer, blogginlägg av drabbade och föreläsningar vill de nå ut till den breda massan. Nu finns Ångestskolan också som bok, titeln lyder Jag har aldrig berättat det för någon, men… Boken innehåller 50 texter författade av Eric Bergström och 49 andra skribenter.
– Vi berättar om våra egna liv, våra erfarenheter. Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem, men det tabubeläggs ofta, eller sopas under mattan. Den som är drabbad ska veta att han eller hon inte är ensam. Det finns många andra som har det likadant. Vi vill också nå de anhöriga så att de kan förstå vad det handlar om, säger Eric Bergström och tummar på stolt på den purfärska boken.
Bokens och Ångestskolans budskap är att man kan få hjälp och komma över sin fobi och finna ett nytt liv.
– Många tror inte att det går att göra något åt de här problemen, men det finns hopp. Jag vill också öppna ögonen på de som inte förstår sig på psykisk ohälsa. Att hjälpa andra människor är en stark drivkraft för mig, säger Eric Bergström.
Hans liv tog en dramatisk vändning till det sämre i samband med att han på lågstadiet kom till en ny skola.
– Jag ville komma in i min nya klass och lära känna klasskamraterna, men jag stammade. Då kände jag att jag gjorde bort mig på grund av stamningen vilket i sin tur gjorde att stamningen förvärrades. De andra skrattade åt min stamning, men jag var känslig och blyg så det tog mig hårt. Jag minns det som traumatiska situationer och det knöt sig för mig. Då började jag dra mig undan och isolerade mig.

 

Janne Adeen

Läs hela artikeln i KLT/NT 27 april 2017