Lär ut historien genom kläder

  • "Det har varit en väldigt underbar resa, Jag har varit med om mycket skapande och tillverkande” säger Kerstin Lönnberg om sina år som sömmerska och ansvarig för Kalmar läns museums kostymateljé. Här visar hon en handsydd livkjol i ull, med fodrat linne på insidan. Det var ett typiskt plagg för en borgardam på 1600- och 1700-talet.
    IMG_0768 09.35.21

Kerstin Lönnbergs arbetsvardag består till stor del av att göra efterforskningar, leta material, packa och skicka kläder, ta fram egna mönster och producera tidsenliga garderober för olika tidsepoker. Som ”ovanlig” sömmerska på Kalmar läns museum, och ansvarig för kostymateljén, handleder hon personalen som syr in historien i sina skapelser.
I grund och botten är Kerstin Lönnberg utbildad sömmerska. Hon har även en textil- och konstutbildning med i bagaget.
– Jag har alltid sagt att jag är en vanlig sömmerska. Men när jag började på museet protesterade mina arbetskamrater mot ordet vanlig, så idag säger jag att jag är en ”ovanlig” sömmerska, säger Kerstin Lönnberg.
För nog är det ovanligt att nuförtiden sy det mesta för hand. Och det är inte heller vilka kläder som helst som sys.
– Vi gör tidsenliga kläder från olika epoker, ända från stenåldern fram till 1980-talet, och möjligtvis något från 90-talet.
– För att jobba här måste man tycka om att sy för hand, eftersom det är mycket handsömnad. Det är viktigt att kläderna överensstämmer med verkligheten. Förr i tiden fanns inga symaskiner, utan då sydde man för hand.
Kerstin Lönnberg började på Kalmateljén museum 1996.
– Jag och flera andra skulle sy upp medeltidskläder inför unionsjubileet.
Hon kom att bli kvar på museet, och det är henne museet har att tacka för den stora klädsamling som byggts upp.
– Jag hade aldrig kunnat bygga upp klädförrådet utan mina duktiga medarbetare som har jobbat eller praktisktera på ateljén genom åren, flikar hon snabbt in med.
I ateljén finns numera en mängd kläder från stenåldern, järnåldern, medeltiden med mera. Någon drottning- och kungadräkt ryms i garderoberna, men framför allt är det kläder som bars av vanligt folk. Hårkransar som bars av ogifta flickor trängs med andra tillbehör som skor, käppar, flugor, kravatter, haldukar, kepsar, förkläden, bälten, hårnät, peruker, hattar och smycken.
– Kläderna skickas runt till olika skolor i hela länet och används på deras tidsresor. Genom tidsresorna och rollspel får eleverna lära sig om historien.
– Just nu är det en väldigt intensiv period. På en och en halv månad har vi på länsmuseet 54 tidsresor inbokade på olika skolor. Det är mycket kläder som ska packas upp och ned och skickas runt.

 

Lina Watanen

 

Läs hela artikeln i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning, den 22 maj 2014