Lackade till och blev känd i motorkretsar

  • lackeringMolle 6 (kopia)

Håkan ”Molle” Molin är Nybrograbben som blev känd för hur han lackerade motorcyklar och bilar och blev journalist genom att sjunga.

Håkan Molin är född och uppvuxen i Nybro. Han gick först i skolan på Västerängsskolan och Fagerslättsskolan, men när familjen flyttade från Vasagatan till Vintergatan i Hanemåla hamnade han på Paradisskolan. Tiden där blev långt ifrån ett paradis.

– Jag förlorade lekkamraterna jag växt upp med i den flytten. Sedan var jag alltid lite klassens clown och gillade att teckna, måla och sjunga och så. Men när det gällde idrott dög jag på sin höjd som målstolpe när de spelade fotboll. Så jag blev lite mobbad. Högstadiet var inte roligt.

Men 1972 inträffade en händelse som Håkan betecknar som ”livsförändrande”: i en butik fick Håkan syn på en tidning som hette Colorod och hade en ombyggd motorcykel med hög framgaffel på omslaget.

– Den ska jag ha, sa jag till mamma. ”Du är inte klok, den kostar fem kronor”. Det kvittar, för den ska jag ha, sa jag. Och så blev det till sist.

Colorod var en svensk tidning som fanns mellan åren 1970 och 1983 och handlade i huvudsak om bilar och motorcyklar som byggts om och ofta getts häftiga lackeringar.

– Efter två veckor hade jag fixa långa framgafflar på min trampcykel. Den modifierades ordentligt efter det med häftigt styre, ny sadel med ryggstöd… Jag inspirerades av vad de gjort med motorcyklar i Colorod.

 Medan han gick verkstadstekniska linjen på Åkrahäll tog han jobb som städare på Nybro Billackering på fredagseftermiddagarna med det klart uttalade målet att lära sig yrket. Genom att titta på vad lackerarna gjorde och ställa frågor lärde han sig och fick så småningom prova själv.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 25 juli 2019