Kyrklig musik i jazzton

  • Olof och Louise 5 kopia

Jazz på svenska, eller kanske snarare småländska. Det är vad Olof Lövmo vill syssla med. För närvarande är det psalmer som får jazzton av pianisten från Stora Vångerslät och hans medmusiker.

– Psalmer är musik jag växte upp med. Kyrkor är väldigt bra ställen att spela på med god akustik och en publik kommit för att lyssna, säger Olof Lövmo.

Olof Lövmo och hans familj bor i huset där han växte upp i Stora Vångerslät utanför Läckeby. Normalt arbetar han som musiklärare på Oskarshamns folkhögskola, men det som gjort honom känd är jazzgruppen Olof Lövmo Trio, som spelar hans egna kompositioner och jazzversioner av psalmer.

Svaret på varför Olof Lövmo spelar jazz är att han egentligen alltid gjort det.  Det var roligast så. Hans mamma som var kantor gav honom pianolektioner från att han var sex år och några år framåt, men det tyckte han inte var så roligt. Däremot gillade han senare under uppväxten att själv sitta och leka vid pianot

– Jag lärde mig inte att läsa noter från början mer än på ett ungefär. Om jag hade hört en låt kunde jag med hjälp av noterna återge den, men inte exakt som i noterna. Så att gå utanför och göra små utflykter i musiken kom naturligt för mig.

Några tankar på att bli musiker hade han inte när han slutade gymnasiet.

– Jag hade några vaga tankar om att läsa samhällsvetenskap. Jag var intresserad av diplomati, säger han och skrattar lite.

Slumpen gjorde att det ändå blev en musikutbildning och sedan en till – en pop- och rockutbildning i Stockholm.

Joakim Carlsson

Läs hela artikeln i KLT/NT 26 juli 2018