Kvinnan med de gröna fingrarna

  • karin1webb
  • karin2webb
  • karin3webb
  • karin4webb
  • karin5webb

I änden av en liten grusväg som leder in mot skogen, precis i början av Knivingaryd finns ”Torpet”. En idyll skapad av en kvinna med gröna fingrar.
Redan när Karin Gustavsson var liten och bodde i Skåne, förstod omgivningen att hon skulle komma att hålla på med blommor och blader. Intresset kom nämligen när hon som sexåring fick en lekstuga och genast började gå runt bland grannar och bekanta för att tigga växter som hon planterade utanför stugan.
– Min mamma var från Östergötland och hade ett stort intresse för att odla. Förmodligen fick jag väl med mig det, säger Karin när hon visar runt bland de prunkande rabatterna där inne i skogen.
Här finns inget hus, bara en snickarbod och en liten ministuga, för när Karin köpte huset visade det sig att det var fullt med hussvamp och jämnades med marken. Men på de två hektaren har hon istället byggt upp sin egen blomstergård som bara ligger 800 meter från det hus som hon och maken Nils bor i.
Karin gick starta eget-kurs och tänkte börja odla buxbom, men precis när hon var färdig så kom buxbomssjukan.
– Mina plantor är inte sjuka, men ingen vågar längre satsa på buxbom eftersom sjukan sprids snabbt och inte går att kontrollera.
Istället skaffade Karin en egen hemsida och blogg därifrån hon delar med sig av sin kunnighet och ger ovärderliga odlingsråd till andra trädgårdsintresserade. Hon säljer också egna plantor och hon älskar växter med variegerade blad, lite brokiga, strimmiga eller i ovanliga färger.
Det börjar regna och vi går in i den lilla stugan där kärleken Nisse satt på kaffe och dukat fram kakor. Han kommer från Stockholm och visste inte ett dugg om växter innan han träffade Karin, som sakta men säkert håller på att lära upp honom. Han lyssnar på vårt prat och säger skrattande att det är så roligt att höra på likasinnade när de pratar om sina blommor.
I Karins trädgård finns allt och lite till! De allra finaste irisar i vitt, ståtliga vippvallmo, vit löjtnantshjärta och de praktfullaste exemplar av blå bergsvallmo som jag någonsin skådat.
I långa rader täckta med bark så att sniglarna ska få det lite jobbigare att ta sig fram, växer också grönsaker som snällt samsas med dahlior av alla de slag.
Flockblomstren vippar med sina skära kjolar och nävorna gör allt för att dansa i kapp dem i sina blå.
– Jag har inte så mycket sommarblommor längre utan satsar mer på perenner och variegerade, säger Karin som till och med har groblad i rött!
Karin är med i projektet ”Trädgårdar runt hörnet” som arrangeras i Ölands och sydöstra Smålands trädgårdsamatörers regi och som bjuder in till en runda till traktens 19 härligaste trädgårdar mellan juli-augusti. En av dem är Karins trädgård som visas iden 10-11 augusti, då dahliorna blommar som allra bäst.
På hennes hemsida www.plantamera.se står allt och lite till som man behöver veta för att kunna lyckas med sin odling.

Ann-Heléne Thörning