Kvillahäxan belönad för datorprogram

  • WebGisela

    Gisela Palmbo är känd som Kvillahäxan. Men förutom att odla örter och blanda dekokter är hon också förste fartygsmaskinist på en passagerarfärja. Det är där hon har utvecklat ett datorprogram som kan förenkla arbetet och spara stora pengar åt rederierna.

Gisela Palmbo, också känd som Kvillahäxan, har fått ett utvecklingsstipendium. Men det har inget att göra med hennes häxverksamhet .
– Jag har utvecklat ett datorprogram för att doseringen av kemikalier ska bli korrekt i motorer och system på stora fartyg.

Den örtodlande och hantverkskreativa Kvillahäxan har också en annan sida som 1:a fartygsingenjör Palmbo. I den egenskapen har hon fått sammanlagt 30 000 kronor i utvecklingsstipendium av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus. Stiftelsen vill att hon ska arbeta vidare med programmet så det kan användas på alla fartyg. Enligt deras motivering till stipendiet förbättrar det både säkerheten och driftsekonomin.
– Det var väldigt roligt att få ta emot det i Göteborg.
Gisela Palmbo arbetar på en färja som går mellan Sverige och Polen. Upprinnelsen till datorprogrammet var att hon tröttnade på att hela tiden behöva påpeka för medarbetarna hur viktigt det är med rätt dosering av kemikalier i kylvattnet. Sköts inte det kan det börja växa saker i kylsystemet och då finns det risk för dålig kylning med motorhaveri som följdeffekt. De största problemen vid feldoseringar i dessa typer av system är dock de hög/låg temperatur korrosioner som skadar metallytorna i motorerna och orsakar stora kostnader för rederierna
– Det är viktigt att vara noga, men det hjälpte inte att tjata. Så jag skapade ett datorprogram som höll koll på doseringen.
Efter många beräkningar och funderingar fungerar programmet perfekt på fartyget där Gisela Palmbo då arbetade.
– Bolaget jag arbetar för vill att jag ska införa systemet på alla deras färjor.
Gisela Palmbo bor i Kvilla utanför Torsås, men växte upp nära Sveriges nordligaste hamn, Karlsborg utanför Kalix. Där uppstod fascinationen för fartyg och maskiner.
– Det var inte så mycket sjön som drog som att arbeta med stora maskiner och system.
Vill man se en arg häxa, ska man antyda att teknik bara är något för karlar.
– Det finns fortfarande så mycket nonsens när det gäller folks attityder. Kvinnor som alltid ger hammaren till sina män, som om de inte skulle kunna lära sig att slå i en spik själv. Flickor får lära sig att passa sig för den stora farliga maskinen, medan pojkarna ska komma fram och titta på den tuffa traktorn.
Det lyckade projektet med datorprogrammet har också lett till ett jobberbjudande i Göteborg. Men det tackade hon nej till.
– Jag bor ju här. De ville ha mig sju till fyra varje dag i Göteborg. Jag vill inte rycka upp familjen med rötterna för ett jobb, även om det var ett bra jobb. Dessutom älskar jag verkligen mitt nuvarande jobb.
Så Kvilla lär får behålla sin häxa ett tag till.