Krister Engdahl älskar jobb och nya utmaningar

  • engdahlkrister kopia

Trots företagets storhet har nog Flexbuss stadens mest anonyma huvudkontor, inbäddat mellan kyrkan och Paradisskolan i Nybro. Och trots att Krister Engdahl är en lyckad entreprenör har han lika lite behov av att synas som den vars fasad han arbetar bakom. Alla vet ändå vem han är.

Alltid glad och trevlig, mån om att gästerna ska trivas. Krister Engdahl frågar direkt om det skulle smaka med en fika och går iväg för att fixa kaffe.

– Har du sett mitt nytillskott, säger han och pekar stolt på en glastavla,  beskrivande Nybros historia och graverad av Nils Landberg.

Ett kulturarv som han kom över när Swedbank flyttade ut från sitt kontor.

Krister är en man med båda fötterna på jorden. Han älskar att jobba och han har ett stort kontrollbehov. Vilket gör att han även om han skulle vara ledig, alltid tittar av sina mejl.

– Så är jag inne på mitt andra äktenskap också, konstaterar han krasst och fortsätter.

– Jag är entreprenör med en stor rastlöshet i kroppen. Det där med att lyckas som företagare är ett tungt jobb. Om man sen brinner för att kommunen man bor eller jobbar i ska blomstra gör det väl inte saken lättare.

Sedan många år tillbaka bor Krister i Hovmantorp, men jobbar ändå ofta från huvudkontoret i Nybro.

I Sverigeresor AB står Flexbuss AB för 90 procent av företagets omsättning som också innefattar dotterbolagen Dackeresor AB, Kjellgrens Busstrafik i Tranemo och Glasriket Taxi. Att företaget skulle växa var han helt införstådd med när han med kompisen Lasse Petersson 1989 startade Orrefors Taxi, men att det skulle bli så här stort hade han aldrig kunnat drömma om.

– Jag skulle aldrig ha trott det även om drivkraften funnits där från dag ett. Idag äger jag företaget själv, men jag har en vd som sköter den dagliga verksamheten. Själv har jag tre ansvarsområden och det är upphandlingar, strategier och finansiella frågor och det lägger jag mitt fokus på, säger han.

I nästa andetag skryter han med vilka fina och fantastiska medarbetare han har. Bra chaufförer, kontorspersonal och en trafikchef som jobbar med personalfrågorna.

Krister är mån om hela verksamheten och han pratar samma språk som chaufförerna. Han har ju själv kört och vet vad det handlar om. Därför är han också noga med att fånga upp vad medarbetarna tycker.

– Vi anses nog vara en attraktiv arbetsplats för vi är en bra arbetsgivare. Vi växer i Kalmar län och har precis gjort den största  affären någonsin med  rekrytering av 150 personer och 79 fordon. Den 16 augusti börjar vi köra linjetrafik i Högsby, Mönsterås och Oskarshamn. Med det ökar företaget omsättningen med 80 miljoner om året och hela avtalet kommer att ge en miljard under en tioårsperiod.

Med så stora affärer kan man tro att det inte finns utrymme för mer, men icke. För drygt ett år sedan gick Krister in som ordförande för det då krisdrabbade Nybro Vikings. Och eftersom han aldrig gör något halvhjärtat, har han fått prioritera ordentligt för att hinna med även det.

– Idag kan vi visa upp det bästa rörelseresultatet på väldigt länge med en halv miljon. Men med den tidigare ryggsäcken att släpa på har vi ändå ett jättestort behov av att privatpersoner och företagare fortsätter att stötta oss,  säger Krister som såg både en stor utmaning och en nyfikenhet att ta sig an  Vikings som är ett av  Nybros största varumärken.

Det har varit ett väldigt lärorikt och spännande år och han tror sig kunna orka med åtminstone ett år till.

Många har ställt upp i massvis med år och de gör ett jättejobb, helt ideellt, men det behövs ännu fler som kan åta sig ideella tjänster. En stor klubb attraherar andra klubbar att expandera och med 25 000 besökare till matcherna, menar Krister att de ändå måste vara ödmjuka inför att det finns andra mindre klubbar i kommunen.

 

 

Ann-Heléne Thörning

Läs hela artikeln i KLT/NT den 18 maj 2017