”Krisen kan se så olika ut”

  • åsan_MG_1277 (kopia)

Åsa Nyvell är utbildad att hantera kriser. Våren 2007 svartnade allt för henne, och hon var själv den som hamnade i en kris.
– Jag tog ett steg i taget, och idag lever jag i nuet hela tiden. Jag är en annan människa än innan kollapsen, säger hon.
Vi träffas i boden intill Åsa Nyvalls bostadshus.
– Jag kallar den terapiboden, ler hon.
Åsa har även en lokal i Kalmar där hon håller till några dagar i veckan med sitt företag, Taktil och samtal Åsa Nyvell.
– Här, varsågod.
Åsa sätter fram ett glas innehållande ingefärsvatten.
– Det bjuder jag alltid mina klienter på. Det heta vattnet får en att slappna av och ingefäran eldar till det lite i kroppen samtidigt som det är antibakteriellt.
Åsa har bott på Öland i 13 år. En ny kärlek samt kärleken till vattnet lockade hit henne.
– Jag träffade en man på en yogafestival på Öland.
Mannen var från Skåne, själv bodde hon då i Sörmland.
– Mitt yngsta barn var på väg att flytta hemifrån, så jag kunde våga, säger Åsa.
Hon vågade vara fri att följa sitt hjärta och flyttade ihop med sin blivande sambo. Nya bostadsorten blev Djurstad på Öland. Här började hon 2008 sakta, sakta dra igång sitt egna företag. Inte många år innan dess trodde hon inte att hon någonsin skulle jobba igen.
– Våren 2007 kollapsade jag helt och blev utmattningsdeprimerad. Eller utbränd. Det finns många namn.
Hon arbetade då som socialpedagog inom socialtjänsten, med nätverksterapi och familjebehandling. Ett tufft, känslomässigt och krävande arbete. Åsa betonar dock:
– Att bli utbränd har inte bara med en arbetsplats eller en arbetsgivare att göra. Det är saker som man bär med sig ända från barndomen, gamla smärtor som finns inom en.
Åsa kunde inte förstå hur hon, en superduktig, arbetsam människa kunde gå in i väggen. Idag vet hon annat, bland annat att forskning säger att det ofta är ”duktiga människor” med höga krav på sig själva som blir utbrända. Och att allt går djupare än livssituationen vid tillfället för kollapsen.
– Mycket härstammar från barndomen. Men det handlar inte om att älta det gamla, utan om att lösa upp det gamla för att börja må bättre här och nu. För att må bra måste man jobba med sitt inre barn, säger hon och pekar mot kroppen.
I samband med utbrändheten spårade hon många, svåra sår och smärtor till sin barndom i Stockholm.

Lina Watanen

Läs hela artikeln i KLT/NT 7 januari 2021