Kreativa Jenny långt ifrån ”fyrkantig”

  • jenny

Med rötterna och uppväxten i Åfors är det kanske inte så konstigt att Jenny Pettersson fått den hel massa kreativitet med sig i bagaget. Och kanske åren som hjälpreda åt konstnären Ulrica Hydman Vallien gjort sitt till. Idag har Jenny en egen ateljé, eller ”girlcave” som hon säger själv lite skämtsamt och där hon skapar sin egen personliga konst med textil, färg och betong.

Broakulla. Till vardags sitter Jenny på Svenska kyrkans expedition i Emmaboda. Ett arbete som hon verkligen gillar, men som för många kanske är oförutsägbart med tanke på hennes kreativa ådra. Säkert är det många som undrar varför hon inte helhjärtat har satsat på konsten.
– Från början tänkte jag bli förskollärare, men hoppade av sista året. Jag var tvungen att ha ett jobb och eftersom mamma redan jobbade på Åfors glasbruk provade jag där och sökte en tjänst som glasmålare och fick den. Med tiden började jag allt mer hjälpa Ulrica och så blev jag kvar ända tills 2013 när bruket plötsligt skulle läggas ner, berättar hon.

Nedläggningen gjorde att Jenny fick söka nytt jobb och började då på Royal Design, där hon stannade 1,5 år tills hon började plugga igen. Den här gången var det till lönekonsulent och nu ledde studierna i Växjö henne på sätt och vis tillbaka till glasmiljön då hon fick jobb på kundtjänst i Kosta. Därefter jobb som administratör på en förskola i Hovmantorp i Lessebo kommun. Jobbet var ett vikariat på halvtid, vilket plötsligt öppnade dörrarna för en mer kreativ tillvaro. I november 2017 hittade hon ett hyreshus i Broakulla och köpte det.
– Huset jag köpte hade tre lägenheter och jag började omgående att renovera det. Eftersom jag jobbade tre dagar i veckan och var ledig fyra, hade jag mycket tid att måla och dona och så kom jag i kontakt med betong och insåg att jag kunde ägna mer tid åt mina egna intressen och inredde min tjejgrotta nere i källaren. Ett tillhåll där jag formar och designar mina egna grejer vilket känns superlyxigt!

Jag följer med Jenny in i källarlokalen som domineras av en vacker gammal soffa och är sobert inredd och med många av hennes egna konstverk och roliga detaljer. Och visst är det en riktig tjejgrotta!
– Här håller jag på med alla mina projekt och ibland kanske jag bara träffar några kompisar och sitter här och myser, säger hon medan hon visar runt bland naturtrogna handväskor i betong, egendesignade väskor, änglar och målade tavlor som hon gjort och som finns till beskådande i lokalen. En lokal som inte är helt olik den lägenhet hon hyr inne i Broakulla och som också har plats för hennes skaparanda.
Två öppet hus, två gånger om året blir det i ateljén, för Jenny som också brukar vara med på Broakulla marknad och Allhelgonhelgen, men inget mer.

Jenny har ingen ambition att bli någon stor konstnär och gör allt utan tvång.
– Även om jag i princip alltid säljer slut på det jag gör så vill jag verkligen att detta bara ska var en hobbyverksamhet. När vikariatet i Hovmantorp var över, fick jag nämligen erbjudande om ett nytt vikariat på Svenska kyrkans expedition i Emmaboda som administratör och kommunikatör och där har jag jobbat ett år nu. Vikariatet kommer att övergå till en fast tjänst och där vill jag vara kvar. Det är ett roligt och omväxlande jobb där jag gör allt från att svara i telefonen, boka bröllop, dop och begravningar, sköta det administrativa, kommunikationen och församlingens hemsida.

Ann-Heléne Thörning

Läs hela personporträttet i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning den 16 januari 2020