Konstruktören som placerade Ängö(l) i Systemhyllan

  • johanwebb

I en anspråkslös byggnad i norra änden av Ängö puttras, jäses och mäskas det för fullt. Sedan starten för bara fyra år sedan har Johan Håkanssons Ängöl redan blivit en klassiker i Kalmars ölutbud.
Inne i den varma byggnaden upptas stora delar av golvytan av stora kopparpannor. Under den torsdag som tidningen besöker bryggeriet sprids värme och rund maltdoft från pannorna, en ny batch veteöl är på väg att bli till.
– Det tar en månad, minst, för att göra ölen. Det beror lite på vilken sort vi gör, säger Johan Håkansson när i gummistövlar visar runt tidningen i Ängö Kvartersbryggeri.
För att skapa bryggeriets senaste tillskott i sortimentet, veteölen Vita nätters Ängöl, krävs 325 kilo malt som får stå och dra sig i varmt vatten. Processen kallas mäskning och förvandlar stärkelsen i maltet till socker och ger även färg åt ölen, som i detta stadie kallas vört.
Johan Håkansson grundade bryggeriet 2010 och arbetade innan dess som konstruktör på Scania där han sysslade med tekniken i lastbilshytterna. Under lång tid har ölbryggeri varit hans stora hobby och något han pysslat med hemma i garaget. Sedan bryggeriet invigdes har hans öl fått bra spridning och säljs nu på otaliga serveringsställen i och omkring Kalmar, dessutom sker en hel del försäljning via Systembolaget.
– Det har varit en väldig utveckling, mer än förväntat faktiskt, som kan sägas gå hand i hand med att konsumenterna fått ett allt större intresse för öl.
– Tidigare var det bara vin som gällde men i dag kan man lika gärna plocka fram ett intressant öl till finmiddagen, säger han och berättar vidare om bryggningen.
När mäskningen är klar pumpas vörten, i praktiken sockervatten med färg, över till vörtpannan där maltskalen rensas bort och mer vatten tillförs. I vörtpannan kokas därefter vörten för att sterilisera ölen. Färdigkokat pumpas vörten därefter genom en värmeväxlare som kyler den innan den placeras i jäsningstankar.
I jäsningstankarna förvandlas sockret till alkohol och kolsyra, det är nu man kan kalla ölen för öl. Men brygden är i detta nu grumlig och har ännu inte fått den rätta smaken. Ölen pumpas vidare till lagringspannor där den får vila i cirka tre veckor, därefter är det bara att fylla flaskor och fat med bubblig Ängöl.

 

Tomas Löwemo

 

Läs hela reportaget i Kalmar Läns Tidning/Nybro Tidning 12 juni 2014